Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vasárnap bemutatják Cannes-ban, azokat a rövidfilmeket, melyek az elmúlt hónapokban a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara valamint a Forgass a Földért Alapítvány szervezésében megvalósult rövidfilmkészítő versenyeken kerültek bemutatásra.

"Összesen hat filmet küldtünk Cannes-ba az „International Cellphone Cinema Showcase” eseményre"

– mondja Kindl Gábor a rövidfilmkészítő versenyek producere. 

Három, a közelmúltban lebonyolított versenyről neveztünk filmeket. 
Ezek az alkotások, az Újra! Alkotó Energia, a Shoot4Life és a szekszárdi 24 órás filmkészítő maratonon szerepeltek sikeresen. A Cannes-ban bemutatásra kerülő filmek angol nyelvű feliratozással kerülnek vetítésre.

A bemutató, melyen a világ, különböző rövidfilm fesztiváljain sikeresen szereplő filmjeit láthatja a nemzetközi zsűri és a közönség, május 19-én, 13 órától, a Global Short Film Awards Cannes (Marche du Film in Cannes), International Cellphone Cinema Showcase programjában, Cannes-ban, a Hotel Eden Filmszínházban.

Az eseményen jelen lesz, prof. Karl Bardosh, a Shoot4Earth (Forgass a Földért!) világjáték művészeti igazgatója, az áprilisi szekszárdi film maraton zsűrielnöke.

A Cannes-ba küldött filmek között van a Szekszárd Filmmaraton első helyezett filmje, ami egy családi videó keretében, mutatja be Szekszárdot. A film szereplője, Csecskedi Zoé megkapta a legjobb szereplőnek járó díjat.

Az áprilisi „Szekszárd 24 órás Filmmaraton második helyezett filmje is azok között a filmek között van, melyek bemutatásra kerülnek a vasárnapi programban Cannes-ban.
 
A „Cinege madár – RAP” – F. Lackó rövidfilmje mobiltelefonnal és videókamerával készült, melynek alapja az ismert sárközi népdal, a „Hol jártál az éjjel, cinegemadár?”. 
A klip, a második hely megszerzése mellett, elnyerte a legjobb eredeti zene feldolgozása és a legjobb operatőrnek díjat is. 
A stábot, Miklós Gábor producer, rendező, Kosztolányi „Thage” Ferenc, operatőr, vágó valamint a szereplők, az énekesek, Fehér László (F. Lackó) és Gyarmati Jázmin alkották.


A Barcsi Sportiskola – Örök élet fája, a Shoot4Life videó készítő versenyre készült, melyen a legjobb közösségi film lett. Póla Károly díjat kapott, a mobiltelefonnal készült film, melyet 5. osztályos diákok készítettek.

 
A szekszárdi versenyen a legjobb vágónak járó díjat Wehovszky Patrik Márk kapta, akinek videója, az egykori és a mai Szekszárdot mutatja be. 

A cannes-i programon vetítésre kerül a „100 éves Borháború” című versenyfilm, melyet a Csiba Dávid és stábja készített (Dunaszerdahely, Szlovákia) a videó mobiltelefonnal készült, harmadik helyezett a szekszárdi 24 órás filmmaratonon. A videó szereplője, Csiba Dávid, megkapta a legjobb férfi szereplő és a  legjobb rendezőnek járó díjat is.

A cannes-i programban helyet kap az Újra! Alkotó energia videóverseny győztese Peresztegi Mirkó papíranimációs, Víz című filmje is.