Amerikai kutatók szerint a mai legkorszerűbb viselhető eszközökben már annyi lehetőség rejlik, hogy hamarosan hozzájárulhatnak akár a személyre szabott daganatkezeléshez is.

A UVA Cancer Center kutatói szerint egy okosóra jelenthet megoldást a jobb, személyre szabottabb rákkezelést illetően. A tumormodellezés áttörést jelentő technikai újításai, mint például a háromdimenziós tumor mikrokörnyezeti rendszer (TMES), lehetővé teszik a kutatók számára a daganatsejtek viselkedésének tanulmányozását olyan ellenőrzött környezetben, amely szorosan utánozza az emberi testet.

Erre alapozva korábban már megállapították, hogy azoknál a hasnyálmirigyrákban szenvedő betegeknél, akiknél a rossz alvás miatt magasabb a kortizolszint, gyorsabban fog nőni a daganat, ám a stressz és a szorongás is állapotromláshoz vezethet. A mai legkorszerűbb viselhető eszközökben azonban már ott a lehetőség akár a stressz-szint, akár – közvetve – a kortizolszint mérésére.
 

A kutatók úgy fogalmaztak, „erős, de kihasználatlan lehetőség rejlik az emberek mobil érzékelési adatainak hasznosításában, hogy javíthassuk sejtes és biológiai alapú betegségeik megértését”. Egyúttal azt gondolják, egy napon a betegek olyan okosórát viselhetnek, amelyhez kapcsolódik egy egészségügyi alkalmazás a telefonjukon, ez az app pedig biztonságosan továbbítaná a titkosított adatokat az egészségügyi szolgáltatóknak – áll a UVA Health közleményében.

Kifejtik, mesterséges intelligencia becsülné meg viselkedési minták (például az alvás minősége) alapján a hormonszinteket, amik megjelennének az egészségügyi nyilvántartásokban is. Az orvosok pedig felhasználhatnák ezeket az információkat, hogy segítsenek a veszélyeztetett betegeknek alacsony kortizolszintet tartani, amivel lassíthatnák a daganat növekedését.

„Az a víziónk, hogy mindez a jövőben személyre szabott rákkezeléshez vezethet, ami igazodik a páciensek viselkedési egészségi profiljához” – írják a kutatók az Internet Interventions folyóiratban. Abban arra is kitérnek, hogy jelen munkájuk több tudományág együttműködésének eredménye, beleértve a mentális és viselkedés-egészségügyet, a mérnöki ismereteket, az adattudományt, az orvosi onkológiát és a rákbiológiát.