A Szekszárdi Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértése miatt emelt vádat egy 38 éves férfi ellen.

A vádirat szerint 

A vádlott 2023. májusában megvásárolt egy rendszám nélküli, működésképtelen személygépjárművet azért, hogy annak szétbontását követően, értékesíthető fém alkatrészeit a szemétgyűjtő telepen leadja. A bontást egy tolnai ingatlan udvarán kezdte meg.

Az autót baltával, sarokcsiszolóval és vágókoronggal bontotta szét úgy, hogy az alkatrészekből származó, veszélyes hulladéknak minősülő folyadékok leengedését nem végezte el, azok a munka közben a talajra folytak.

Fontos tudni!

A vonatkozó kormányrendelet alapján gépjárműbontási tevékenységet kizárólag hulladék előkezelési engedéllyel rendelkező bontó végezhet. A vádlott gépjármű bontásához szükséges hulladékgazdálkodási engedéllyel nem rendelkezik, ilyen engedély kiadását nem is kérelmezte. A szétbontott gépkocsi fém elemeinek az ezzel foglalkozó telepen történt értékesítésével több, mint 18.000,- forint jövedelemre tett szert.

„A büntetett előéletű, speciális bűnismétlő vádlottal szemben a járási ügyészség végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását, valamint pártfogó felügyelet és vagyonelkobzás alkalmazását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál”

– fogalmaz közleményében Dr. Kiss Yvette, a Tolna Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.

(fotó: illusztráció, pixabay)