Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A Trónok harcából és a The Last of Us-ból ismert Bella Ramsey is csatlakozott a brit művészeti szakszervezet, az Equity környezetbarát kezdeményezéséhez, amivel fenntarthatóbbá akarják tenni a filmek és tévéműsorok gyártását. De a „Zöld Lovag” elnevezésű záradékot többek között Stephen Fry humorista, Ben Whishaw (James Bond-filmek) és Tom Burke (Strike) színészek is aláírták.

A záradék szerepel majd a készülő produkciók szerződéseinél, és az aláíró filmesek vállalják például, hogy nem repülnek magángépekkel a forgatásokra, és viszik a saját kulacsaikat, kávésbögréiket magukkal. Tom Burke abban bízik, mindez elindít egyfajta változást a filmforgatási kultúrában is, szerinte ugyanis az egész iparágnak át kell értékelnie, hogy mi az, ami igazán fontos.

„Az, hogy az emberek magánrepülőgépen akarnak utazni, státuszszimbólum, ami nemcsak abból fakad, amiért színészként megjelenünk, hanem a médiából is. Ehelyett egy kicsit felnőttesebben kellene hozzáállnunk a dolgokhoz, különösen, ha hangot akarunk adni a fenntarthatóságnak. Azt hiszem, csak annyit tehetünk, hogy tisztán tartjuk a mi oldalunkat az utcán”– fogalmazott az Edinburgh-i Tévéfesztiválon, ahol segített elindítani a zöld programot.
A kezdeményezéshez Sir Mark Rylance is csatlakozott, akinek a Spirit of Place című rövidfilmjének forgatásán az elsők között alkalmazták a programot. Úgy véli, a filmgyártás „hírhedt a pazarlásról és az ökológiai szempontból káros gyakorlatokról”, majd arra utalt, „az, hogy nem tehetünk meg mindent, nem jelenti azt, hogy semmit sem tehetünk” – mondta.

Bella Ramsey pedig azt gondolja, a zöld program vezet majd pozitív változásokhoz a filmiparban, amelyre egyfajta „gyakorlatias útként” hivatkozott. De színésztársaival együtt azt is vállalta, hogy több húsmentes ételt fogyaszt, az öltözők közös használatúak lesznek, repülőgép helyett vonattal közlekedik (lehetőség szerint), és alább ad „kényelmi kéréseiből”.