Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Szívhatják a fogukat a biztosítók, és hol van még a vége!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A csapadék okozza a legtöbb gondot a biztosítóknak januárban: a múlt heti esőzések nyomán már 3,7 ezren jelentkeztek a biztosítóknál kárigényükkel, a társaságok pedig csaknem 340 millió forintot fizettek már ki ezekre vagy különítettek el büdzséjükben – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége.

A januári országos esőzések elsősorban a fővárosban, Pécsett, Kecskeméten és Tatabányán, valamint Pest, Fejér, Veszprém, Baranya és Somogy vármegyében okoztak beázásokat. Az előrejelzések szerint a következő napokban akár kéthavi csapadékmennyiség is lezúdulhat, így a kárkifizetések januári számlája várhatóan tovább nő.

Közleményükben felidézték, hogy tavaly a hagyományos, májustól augusztusig tartó viharszezon viszonylag csendesnek bizonyult, az aszály viszont annál pusztítóbb volt. Az elmúlt évek tapasztalata szerint azonban az időjárási anomáliák egyre kevésbé korlátozódnak ezekre a hónapokra. Tavaly is például a január 30-i orkán következményei voltak a legsúlyosabbak, amikor huszonhétezer lakossági bejelentésre közel hárommilliárd forintot fizettek ki a biztosítók. A korábbi években februárban és októberben is voltak kirívó viharok.

A Mabisz kiemelte, hogy a természeti katasztrófák egyre magasabb átlagos kárkifizetésekkel társulnak a folyamatosan emelkedő építkezési, újjáépítési költségeknek köszönhetően. A viszonylag kisebb károk helyreállítására is a korábbi éveknél magasabb összegeket kell szánni az infláció miatt. Mint írják, ebben a helyzetben különösen fontos, hogy senki ne váljon alulbiztosítottá, ami akkor következhet be, ha a lakás, ház újjáépítésének, ingóságok újrabeszerzésének költségei meghaladják a szerződésben rögzített úgynevezett biztosítási összegeket. A biztosítási összeg ugyanis a kártérítés felső határa.

A Mabisz január közepétől kampányban hívja fel az ügyfelek figyelmét arra is, hogy a biztosítási szerződés megkötésekor a lehető legpontosabban adják meg a biztosító által kért adatokat, különösen a ház, lakás alapterületét és a biztosítási összeget. Ha a lakás, ház bővítésen, jelentős korszerűsítésen esett át, vagy nagyértékű ingóságokat vásároltak, akkor gondoskodni kell a biztosítási szerződés felülvizsgálatáról, a biztosítási összeg emeléséről. 

A szerződéseket pedig érdemes évente legalább egyszer, a szerződéskötési évforduló közeledtével felülvizsgálni, fogalmaz közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.