Persze tisztelet a kivételnek. A katasztrófaturizmus „olyan turizmus, amely azért alakul ki, mert a meglátogatni kívánt helyen valamilyen szerencsétlenség vagy katasztrófa történt.” Lehet ilyen például a Csernobili katasztrófa helyszíne. De az emberek nagyon sokszor viselkednek ugyanígy adott esetben egy baleset, egy mások számára tragédia helyszínén.

Azért ezt még se!

Az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán sokszor olvashatók pozitív esetek. Segítőkész emberek, akik alázata, példamutató magatartása sokszor ment életet. S vannak azok a posztok, melyek a jóérzésű embereket valljuk be, de felháborítanak. Mint például egy Balatonmárián történt esemény, melyet a szervezet osztott meg. 

„Hatalmas erőket riasztott a Kaposvári Mentésirányítás ahhoz az 50 év körüli férfihez, akit a tóból húztak ki a fürdőzők tegnap a balatonmáriafürdői strandon. A perceken belül kiérkező mentőegységek és a légimentők azonnal megkezdték a férfi emelt szintű ellátását, aki már nem lélegzett. A beteg életéért több mint másfél órán keresztül küzdöttek a szakemberek, amit rengeteg bámészkodó figyelt a parton még annak ellenére is, hogy bajtársaink takarókkal és fürdőlepedőkkel próbálták eltakarni előlük a betegellátást. Az életmentők ugyan megpróbálták elküldeni a kíváncsi szempárokat, de nem igazán tudtak ezzel foglalkozni. A katasztrófaturisták közül többen is teljes érzéketlenségükről tettek tanúbizonyságot, akik videóra vették és fényképezték a mentést, de voltak olyanok is, akik gyermekükkel a karjukon nézték végig a férfi életéért vívott ádáz küzdelmet. A mentők mindent elkövettek, de a férfi életét sajnos a megfeszített csapatmunka ellenére sem tudták megmenteni, amit többen rögtön meg is osztottak a közösségi médiában. A kritikátlan viselkedés a mentést végzőket is megviselte, a Balatonlellei Mentőállomás vezetője egyenesen tűrhetetlennek minősítette a bámészkodók viselkedését, amelyhez hasonlót több mint harminc éves pályafutása alatt sohasem tapasztalt.”

Szavak nélkül… erőt kívánunk a családnak!

(fotó: illusztráció, pexels)