Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyilván többet ismersz Te is. A legfontosabb a pangó vizek megszűntetése a ház körül. Mert ott aztán nincs megállás, csak úgy “dől a szúnyog”. A szúnyog szaporodásához víz kell, ráadásul például a tigrisszúnyog a száraz éghajlathoz szokott, emiatt egészen kevés folyadék is elegendő számukra, hogy elárasszák utódaikkal a kertünket. 

A kerti tónál nehéz mit tenni, de ha medencétek van, mindig takarjátok le, csakúgy, mint az esővíz gyűjtő hordót is. Gondolj a virágcserepek alatt lévő alátétre is! Inkább többször locsolj és ne álljon a víz az edényben. Hidd el, ez is sokat számít!

A legtöbb szúnyog hajnalban és alkonyatkor lendül támadásba

Gondosan tervezd meg a kerti kiülő, napágy helyét. Arra a részre, ahol kint szoktál üldögélni, ültess bazsalikomot vagy levendulát, esetleg macskagyökeret. A szúnyogok messzire el fogják kerülni a területet.

Válassz melegebb fényű lámpákat

A hideg, fehér színű villanykörték mágnesként vonzzák a rovarokat, köztük a szúnyogokat is. Használj inkább sárgásabb árnyalatú körtéket.

Kerüld a sötét ruházatot!

A megfigyelések szerint  a szúnyogok kedvelik a fekete, sötétkék, mélybordó darabokat. Sőt, ha ezek passzolnak a testhez, nincs is nehéz dolguk a csípéshez. Válassz inkább világos, könnyű ruhát, amely lehetőleg fedi a kart és a lábat is. Persze ettől még lesz, aki próbálkozik a csípéssel, de észrevehetően kevesebb szúnyog leng majd körül.

Vannak bizonyos aromák, amelyek mágnesként vonzzák őket. Ilyen illat lengi körül többek között a nullás vércsoporttú embereket, azokat, akik több szén-dioxidot bocsátanak ki. Sőt megfigyelések szerint akik sört fogyasztanak, jobban vonzzák a szúnyogokat.

 

De milyen illat űzi el őket?

Például a borsmenta. Néhány csepp borsmentaolajat tegyél a csuklódra és hatásos lesz. Vagy  ültethetsz az ablakhoz, ahol szellőztetni szoktál. Szintén szúnyogűző lehet, ha elmorzsolsz pár mentalevelet, és egy tálkában az asztalra teszed.

Szúnyogmenetes napokat kívánunk!

(fotó: illusztráció, pixabay)