Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A felnőttbarát kategóriát korábban már bevezették egyes szállodákban, wellnesshelyeken és éttermekben, de repülőtársaság korábban még csak Délkelet-Ázsiában rukkolt elő hasonlóval (az AirAsia és a szingapúri Scoot).

A szolgáltatás bevezetése nagy visszhangot keltett a nemzetközi sajtóban. Az ellenzői úgy érvelnek, hogy mindenkinek joga van az utazáshoz – földön, vízben, levegőben. A gyerekmentes utasteret üdvözlők azonban azon az állásponton vannak, hogy ez is egy szolgáltatás, amelyből többfélét kínálhat egy cég: gyerek- és felnőttbarát verziót is. A vitában az is gyakran felmerül, hogy míg a kikapcsolódási lehetőségek hemzsegnek a család- és gyerekbarát ajánlatoktól, addig nem sok szó esik azokról a felnőttekről, akik számára nem jelent pihenést a gyerekzsivaj.

.A török Corendon légitársaság egyelőre teszt jelleggel vezeti be november 3-tól az újítását. A flottájuk A350-es Airbus járatain hirdetnek elsőként kizárólag felnőtteknek fenntartott zónákat az utastérben. Nem az egész repülő lesz tehát felnőttjárat, üggönyökkel és mobil falakkal fogják leválasztani a gyerek és felnőtt utazókóközönséget. Atilay Uslu, a Corendon alapítója nyilatkozata szerint ez nem a kirekesztésről szól, és abban bíznak, hogy az új szolgáltatás pozitív hatással lehet a kicsikkel utazó szülőkre is. A kisgyerekes szülőknek ugyanis szintén feszültséget jelenthet, hogy zavarják a többieket.

Egyelőre csak Amszterdam és a szintén holland fennhatóság alatt álló Karib-tengeri Curacao szigete között lesz lehetséges majd gyerektársaság nélkül utazni. A későbbiekben kiderül, hogy a társaság a többi járatára is kiterjeszti-e a felnőtteket célzó utazási opciót.