Ennyire ítélt elsőfokon egy tolnai kábítószer-kereskedőt a Szekszárdi Törvényszék.

"A vádlottat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal való visszaélés és felbújtóként elkövetett közveszélyokozás miatt a szabadságvesztés mellett 10 millió 800 ezer forint pénzbüntetéssel, 10 millió 242 ezer forint vagyonelkobzással sújtották"

– írta közleményében Bajusz János a törvényszék sajtótitkára.

"A bíróság a per további nyolc vádlottját 2-9 év fegyház-, illetve börtönbüntetésre és egy kivétellel pénzbüntetésre ítélte."

A vádirat szerint…

Az 57 éves férfi az 1990-es évek végétől fogyasztott kábítószert, amellyel később kereskedett is, emiatt a bíróság 2005-ben jogerősen elmarasztalta. 2016-ban újrakezdte a kábítószer értékesítését: többek között amfetamint, marihuánát, kokaint, mefedront és pszichoaktív anyagoknak minősülő szereket, kristálynak nevezett etil-hexedront, zent szerzett be, és adott át a többi vádlottaknak, akik "aldílerek" voltak.

A "cuccot" főként Baranya és Bács-Kiskun megyéből, illetve külföldről szerezte be

Volt, hogy telekocsi szolgáltatással belföldön szállíttatta az anyagokat.

Az elsőrendű vádlott a legnagyobb kábítószer-kereskedő akart lenni Tolna vármegyében.

2019 őszétől már bűnszervezetként működő, alá-fölérendeltségen alapuló, jól szervezett, hét további vádlottat magában foglaló hálózatának köszönhetően 35 millió 868 ezer forint bevételre tett szert.

A közveszélyokozást azzal követte el, hogy felgyújtatott egy szekszárdi, rendőrségi telephelyen lefoglalt gépkocsit, amelyben hozzá köthető kábítószert találtak.
 

A bíróság ugyanakkor felmentette a férfit a pénzmosás vádja alól; az ügyészség azzal is vádolta, hogy 2019-ben a drogokból származó bevételeinek tisztára mosásához kft.-t alapított.
A vádlottak – egy kivétellel – nem bocsáthatók feltételesen szabadságra, mert bűnszervezetben követték el a bűncselekményeket.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész és a vádlottak egy része három nap gondolkodási időt kért, az elsőrendű vádlott és több vádlott-társa fellebbezett.

(fotó: illusztráció, pixabay)