Kezdőlap ALISCA Alisca - Közélet

Többszörös bringatolvaj szabadlábon

Fotó: unsplash.com

Tárgyalás nem volt, a döntés jogerős. Egy év hat hónap próbaidőt kapott a fiatal biciklitolvaj. Mint egy jól megírt történet forgatókönyve gyors jelentváltásokkal – így lehetne jellemezni az egy évvel ezelőtt egy bátaszéki tárolóban történteket. Tűvel nyitotta ki a lakatot a fiatal. Az ekkor ellopott kerékpár nem került meg. Később a helyszínen nem változtatott, a korábban sikeres módszert cserélte újabbra. Ez a kerékpár már megkerült. A fiatal bűntetlen előéletének nagy szerepe lehetett a kapott ítéletben.

No de mennyit ér az a védelem, amit egy tűvel hatástalanítani lehet? Mit javasol egy szakértő?

Megkérdeztük egy szekszárdi kerékpárbolt tulajdonosát, aki esettel kapcsolatban azt mondta:

Tapasztalata szerint a legtöbb vásárló a legolcsóbb kiegészítők közül válogat, miközben magára a kerékpárra akár több százezer forintot is kiad.

Többféle zárfajta van a piacon, ő nem szeretné egyik megoldás mellett sem letenni a garast, mindegyiknek megvan az előnye és hátránya. Ugyanakkor hangsúlyozta, bármelyiket is választjuk, általában igaz, hogy a magasabb ár komolyabb védelmet jelent szeretett kétkerekűnk számára, és bizony nem kell csodálkozni azon, hogy egy-egy lakat ára megközelítheti akár a száz ezer forintot.