A szekszárdi nyomozók befejezték az eljárást annak a két somogyi férfinak az ügyében, akiket országos koordináció keretében fogtak el idén májusban.

Csalás gyanúja miatt indult nyomozás

Ismeretlen tettesek ellen májusában, egy 82 éves bátaszéki asszony bejelentése alapján. Az idős nő házába két férfi jutott be, miután ingatlan ügynökként bemutatkozva, 50 000 forintos támogatást ígértek. A beszélgetés során megszerezték az idős házaspár félretett pénzét, 1 500 000-forintot, majd azzal együtt távoztak.

Országos koordináció indult a jellemzően sorozat-bűncselekmény elkövetőinek azonosításához

A szekszárdi rendőrök június 15-én Kaposváron és Böhönyén intézkedés alá vonták a gyanúsítottakat.  A gyanú szerint a két férfi áprilisban Nagykanizsán, majd májusban Bonyhádon és Zalaegerszegen is megkárosított hasonló módszerrel idős személyeket.

Többször a sértettek hozzátartozójának (vejének, fiának, unokájának) vittek pénzt, tartozás fejében.

Pénzváltást kérve tudták meg, hol találják az idősek a pénzüket, majd a figyelmüket elterelve ellopták azt. Máskor önkormányzati dolgozónak mondták magukat és rezsi visszatérítés meséjével jutottak a kisebb-nagyobb összegekhez.

Az egyik férfi egyedül is követett el bűncselekményeket idősek sérelmére Barcson és Kaposváron. Egyik helyen önkormányzati dolgozóként, a másikon a „tartozásos” mesével sikerült pénzhez jutnia.

A nyomozók a 35 éves kaposvári M. Attilát, és a 46 éves szenyéri B. Zoltánt elfogásukat követően előállították a Szekszárdi Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki kifosztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, majd őrizetbe vételüket követően kezdeményezték letartóztatásukat. A férfiak jelenleg is börtönben vannak.

Az ügy vizsgálata során további két sértettet is felkutattak a nyomozók, akiket szintén ez év májusában károsított meg a páros. Nagykanizsán egy 92 éves, míg Nagymányokon egy 82 éves asszonyt csaptak be.

A hétből háromszor csak az idősebb férfit, a többi esetben mindkettőjüket meggyanúsították kifosztás bűntett illetve lopás bűntett elkövetése miatt. A két férfi a sértetteknek összesen 3 790 000 forint kárt okozott.

(fotó: illusztráció, pexels)