Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Tudod mióta ismerjük a vicces képregényfigurát, Snoopy-t?

8 hónap

Charles M. Schulz alkotása, több mint hét évtizede szolgál történetekkel, egészen pontosan 73 esztendeje alkották meg. A múzsa Schulz Spike nevű kutyája volt. A Snoopy volt az egyik első képregény, ahol a karaktereknek kidolgozott jellemük volt, a gondolataik pedig buborékok formájában kerültek kiírásra a szereplők mellé.

 A Peanuts egy amerikai képsor, a képregény 1950. október 2-án jelent meg először és 2000. február 13-án, Schulz halála után egy nappal ért véget.

A sorozat hazánkba csak 40 év késéssel jutott el.

Ma már divatikon

Pólón, táskán, pulcsin és zoknin is viseljük magunkon a Snoopy mosolyt. A kis beagle és a Peanuts csapat többi tagjának népszerűsége az elmúlt hét évtizedben szinte töretlen, pedig már több mint 20 éve nem készült új képsor.

Ma több Peanuts múzeum is működik

Egy Tokióban, míg a másik a „Snoopy otthonaként” számon tartott Santa Rosában. Bár sem Schulz, sem Snoopy nem szigorúan odavalósi, a kitalált várost, melyben a Peanuts játszódik, Santa Rosa ihlette. Ezért a helyiek rendkívül büszkén ápolják a Snoopy hagyományt.

Tudtad?

Schulz eredetileg Sniffynek keresztelte el a fekete-fehér beagle-t. A kinézete is más volt. De kiderült, hogy egy másik képregényben már van egy ilyen nevű kutya. Így jutott eszébe, hogy édesanyja azt mondta neki, hogy következő ebük neve Snoopy lesz, így átkeresztelte alkotását.

Snoopy óriási népszerűségnek örvendett. Az Apollo 10 űrszonda küldetésén annak a modulnak, amely 9 méterre elhaladt a Hold mellett a Snoopy nevet adták.

A Snoopy, Charlie Brown és barátai történetek 2000. február 17-ig futottak. Schulz halála után egy nappal jelent meg az utolsó rajza. Így az ő nevéhez köthető a világ leghosszabb meséje, amit 50 éven át mesélt.

Végrendeletében azt kérte, "fél évszázadot várjanak halála után, míg más kapja meg a projektet…"

(fotó: illuztráció, pixabay/képregénymúzeum)