Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatunk egy "házi keveréket", egy próbát megér. Ferdén vágott szár vagy só a vízbe. Biztosan hallottad már Te is ezeket a praktikákat ahhoz, hogy megőrizd a vázába helyezett csokor üdeségét.

A meleg tikkasztólag hat

Viszont sokan nem szeretik maguk körül a művirágot éppen ezért keresik a megoldást a frissesség megőrzésére. Már a növény kiválasztásánál is érdemes elgondolkodni.

A tulipán hamar görbül meg a melegtől, az ecuadori rózsa, a krizantém, az orchidea és a liliom sokáig bírja a hőséget.

A virágkötők alapszabálya, hogy a váza mindig tiszta legyen, minden szál érje a vizet és fontos, hogy vágd el a szalagot, ami összekötötte a csokrodat.

Fontos a váza mérete is

Hiszen, ha alig férnek bele a szárak, könnyebben sérülnek és hervadnak el a virágok. Mielőtt vízbe tennéd őket, az alsó leveleket vágd le, hogy ne érjenek a vízbe, mert ezek hamarabb elkezdenek rothadni. A virágszár végét 45 fokba vágd le, így nagyobb felületen lesz képes vizet felszívni.

Jöjjön a házi tartósító keverék receptje
Keverj össze két evőkanál cukrot ugyanennyi ecettel, és keverd a vízhez. A cukor a virágoknak tesz jót, az ecet pedig nem engedi, hogy elszaporodjanak a vízben a baktériumok.

Érdemes mindennap lecserélni a vizet, és minden alkalommal csípjél is le kicsit a szárukból. A csapvíz megfelel a csokroknak, ha viszont magas a víz mészartalma, akkor inkább forrald fel és hűtsd le a vizet.

Tudtad?

A gerberának kimondottan jót tesz a jéghideg víz.