0:00
/
Tűzoltás sárkányokkal

Vagy "A tűzoltó nők harca a tűzzel" – ilyen és ehhez hasonló címeket olvashattunk a díjazott alkotások rajzlapjain. Jubilált az Országos Tűzmegelőzési Bizottság alkotói pályázata, idén már tizedik alkalommal hirdette meg megmérettetését a szervezet.

Főszerepben a megelőzés

2023-ban ”A füstérzékelő életet menthet” címmel kifejezetten iskolások pályamunkáit várta a bizottság, olyan alkotásokat, amelyeken a füstérzékelők kerültek a fókuszba.

  

A diákok három korcsoportban pályázhattak, szabadkézi rajzot, egyéb kézműves alkotást küldhettek be, verset írhattak, de vagy akár filmet is forgathattak.

Vármegyénk rendre szép eredménnyel zárja a felmenő rendszerű verseny országos megmérettetését is. A gyerekek minden évben meglepik a Bizottságot, valamint a pályamunkák zsűrizésében résztvevő rajzpedagógusokat a szárnyaló fantáziájukkal, rajztudásukkal, írói vénájukkal, vagy éppen évről-évre a kitartó hozzáállásukkal.


Áldozni kell a megelőzésre

Mind időt és pénzt, hiszen egy füstérzékelő beszerzése például elenyésző ahhoz képest, ha házunk és ezzel együtt az otthonunk, az emlékeink válnak a lángok martalékává. Az biztonságos életre való nevelést pedig nem lehet elég korán elkezdeni.


A zsűrinek mindig nehéz dolga van

Hallottuk már nem egyszer ezt a mondatot és valóban.

"Rajztanárként nehéz feladat kiválasztani a legjobbat. Hiszen a szívünkben mindegyik alkotás az első helyen van"

– fogalmazott Diószeghy Edina, a zsűrit képviselve.

 

dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredest, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese úgy fogalmazott:  a fiatalok, lelkesedésükkel, tudásszomjukkal, kreatív ötleteikkel a társadalmunk értékes mozgatórugóivá lesznek, tűzvédelmi ismereteikkel hozzájárulnak ahhoz, hogy maguk, családjuk, barátaik, ismerőseik egy biztonságosabb környezetben élhessenek a jövőben.

"613 alkotás érkezett, a legaktívabb a 6-10 éves korcsoport volt. Idén is nagyon sok rajzlapon megjelent a tűzoltóautó, maga a tűzoltó"

– mondta Bán Attila tűzoltó ezredes, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, az alkotói pályázat főszervezője.  Az eseményen elhangzott kissé emelkedett a kémény és lakástüzek száma, ezért is készült két kis kiadvány, mely éppen ezekre hívja fel a kis alkotók – és rajtuk keresztül – a szüleik figyelmét!

(Megszólalók: Bán Attila tűzoltó ezredes, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főfelügyelője, Raczkó Sára, Babits Zorka és Babits Zselyke)