1 év

Rendszeresen fejleszthetik elméleti és gyakorlati tudásukat az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a Tamási Regionális Képzési Centrum előadásai alkalmával. Tolna vármegyében évről-évre emelkedik az önkéntes tűzoltó egyesületek beavatkozásainak száma: 2018-ban 201, 2019-ben 261, 2020-ban 317, 2021-ben 339, míg 2022-ben 364 esetben siettek a lakosság segítségére.

160 résztvevő hallgatta meg az előadásokat

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkéntes egyesületekben rejlő erők hatékonyabb kiaknázását megcélozva fakultatív képzéseknek biztosít teret. A 2019 júniusában indított előadások tematikája az elméleti ismereteken túl olyan gyakorlati tapasztalatok megszerzésére fókuszál, amelyek a tűzoltás taktikai szabályainak végrehajtását támogatják. A 112-es központi segélyhívót tárcsázók adott esetben, helyben is számíthatnak a tűzoltók érkezésére. A tanfolyam résztvevői Fejér, Baranya Somogy és Tolna vármegyéből érkeznek, vagy éppen csatlakoznak a képzéshez, attól függően, hogy jelenléti, vagy éppen online foglalkozás szerepel a tanrendben. 2022-ben az 5 jelenléti és 2 videokonferencia során 160 részvevő hallgatta végig az előadásokat.

Eseményeket elemeztek

A feldolgozott témák között szerepelt az országban előfordult jelentősebb tűzoltói események elemzése; akkumulátoros felszerelésekkel kapcsolatos foglalkozás; napelem-parkban tartott tűzoltási gyakorlat tapasztalatainak ismertetése; a dugólétra és a mentőkötél gyakorlati alkalmazásának elsajátítása; szén-monoxid jelenlétével, valamint kéménytüzekkel kapcsolatos vonulások tanulmányozása; hibrid és elektromos gépjárművekkel kapcsolatos ismeretek fejlesztése; továbbá elsősegély ismeretek bővítése; és még számtalan színvonalas előadás.

A legutóbbi, február 25-ei képzéshez további 5 vármegye csatlakozott videokonferencia útján.

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság bízik abban, hogy az önkéntes egyesületek hasonló lelkesedéssel élnek a fakultatív képzés lehetőségével, és minél többet csatlakoznak egy olyan közösséghez, akik érdemben hozzájárulnak a közvetlen környezetük biztonságához.

 

Képek: tolna.katasztrofavedelem.hu