1 év

Paks harminc kilométeres körzetében, valamint Ercsiben, Ráckeresztúron, Dunaújvárosban és Szabadegyházán is hangos szirénapróba lesz hallható a mai napon. A veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített Monitoring és Lakossági Riasztó rendszer szirénáinak működését ellenőrzik 11 órakor.

A Paksi Atomerőmű harminc kilométeres körzetébe eső településeken is ellenőrzik a lakossági tájékoztató- és riasztó rendszer működőképességét, amelynek során a vármegyében Alap, Alsószentiván, Cece, Előszállás, Nagykarácsony, Sáregres, Vajta településeken 13 órakor hajtanak végre teljeskörű szirénapróbát.

A szirénapróba során a próbára történő figyelemfelhívás mellett a „Katasztrófariadó” (két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú hang), valamint a „Veszély elmúlt” (kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes) hangjelzéseket lehet majd hallani a megjelölt időpontban. 

A szirénák megszólalása csak a rendszer próbája, a lakosságnak semmiféle teendője nincs. Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben NEM szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.