Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Ugyanaz, mégis más

Kitűnik az eltérő. Egy virág színe. Egy gyümölcs formája. A két szemszínű kis borjú. Egy fajtájúak, küllemük mássága mégis különlegessé teszi őket.

Szekszárd városa – ahogy a települések általában – virágosít. Igyekszik a szépre. A városkép egy nagyon fontos része a megyeszékhelynek is, hiszen nem csak lakói szeretik a kellemes látványt, de az ide érkező turisták is az első benyomás után döntenek. Tetszik vagy nem tetszik…

A városban sétálva idén a tulipán virág számtalan típusát láthatjuk. Nagy számban díszíti a köztereket a mini növésű, pajkosan vidám virágocska. Színük szépen katonásan mutatja a sorokat. Szemet vonzó különlegesség.

ÉRDEKESSÉG, amit nem is gondoltál volna

A virágokkal foglalkozók azt mondják a tulipán kék nem lehet. Attól eltérően szinte bármilyen színben pompázhat. Persze csodák vannak. Perzsiában például a piros tulipán a szerelem jelképe. Mi általában ugyanezt mondjuk a vörös rózsára. A keresztény szimbolikában például a fehér tulipán a testi és lelki tisztaság jelképe. A tulipán Franciaországba XIV. Lajos, a Napkirály uralkodása alatt vált udvari virággá. Az udvarhölgyek szívesen dekorálták tulipánnal mélyen kivágott dekoltázsukat.

A képen látható, amolyan klasszikus tulipán is olyan, mint társai. Vagy mégsem? Színvilága kitűnik a zord zöldből és figyelmet kérve hajolgat a lágy tavaszi szélben s integet a Szekszárdon sétálóknak.