Kezdőlap TOLNA Tolna - Gazdaság

Új lendületet kapott az ingatlanpiac

Az Otthon Centrum a megyei jogú városokban végzett felmérésében arra volt kíváncsi, hogy tavalyhoz képest mennyi új lakás építését kezdték meg és milyen irányba változtak az ingatlan árak.

Ez alapján idén a második negyedévben 36 társasházi lakásprojekt indult el, 24 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában.

Az ingatlanközvetítő hálózat megyei jogú városokban végzett felmérése szerint a kínálati árak is nőttek: a 661 ezer forintos négyzetméterár 9,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi átlagárnál. Debrecenben alakult ki a legmagasabb kínálati átlagár, négyzetméterenként 871 ezer forint. Egyébként a legdrágább vidéki lakásprojekt is Debrecenben található, ez elérte négyzetméterenként az 1,5 millió forintot. Ezt követi Veszprém, illetve Sopron négyzetméterenként 754 ezer, illetve 720 ezer forintos árszinttel.

Most jöjjenek megyei jogú városokban a legolcsóbb árak

Hódmezővásárhely négyzetméterenként 438 ezer forint, de a lista végén található még Békéscsaba, illetve Nagykanizsa is, ezekben a városokban 458 ezer, illetve 481 ezer volt a négyzetméterenként az átlagár. Látható, hogy Ezeken a helyeken majdnem fele annyiért költözhetünk új lakásba.

A tavalyi és az idei júniusi felmérés abban megegyezik, hogy mindkét időszakban ugyanabban a három városban épült a legtöbb lakás: Szeged, Győr, Debrecen. A három városban tavaly 126 projektben 4173 lakás épült, míg idén 112 projektben 3331. Sajnos Szekszárdon, Békéscsabán és Hódmezővásárhelyen városonként csak két-két beruházás volt ismert a felmérés időpontjában, míg Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra sincs négylakásosnál nagyobb épülő társasház – tette hozzá a szakértő.

Illusztráció: unsplash.com