Hazánkban is találtak beteg paradicsomot. A paradicsomot és paprikát károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus rendkívül könnyen terjedő, jelentős veszteséget okozó, veszélyes károsító. 2018 óta Európa számos országában teret hódított, és idén egy Csongrád-Csanád és egy Győr-Moson-Sopron megyei termelőnél is igazolta a jelenlétét a Nébih laboratóriuma. A vírus csak a növényeket károsíthatja, az emberi egészségre nem veszélyes.

Tolna megyében még nem tudni róla

Egy újabb, paradicsomot károsító vírus jelent meg az utóbbi években az Európai Unió egyes tagállamaiban, a paradicsom barna termésráncosodását okozó Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV).

Jelenleg hatékony növényvédelmi technológia még nincs ellene.

Májusi laboratóriumi vizsgálat két paradicsom termelőnél igazolta a károsító jelenlétét. Csongrád-Csanád megyében egy 5,2 hektáros, Győr-Moson-Sopron megyében egy 6,2 hektár nagyságú üvegházban mutatták ki a vírust. Megoldás ilyenkor a zárlat. A közlemény nem tér ki más megyében fellelt betegségről, így Tolna megye sem érintett. 

Mit tehet a termelő?

Legfontosabb, hogy csak megbízható forrásból szerezzünk be szaporítóanyagot és még szigorúbban tartsuk be a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályokat.

Nagyon fontos a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítése is.

A ToBRFV tüneteinek első észlelését követően a gyanút be kell jelenteni a területileg illetékes megyei kormányhivatalnak!