A Stanfordi Egyetem és az általa működtetett, amerikai energiaügyi minisztériumhoz tartozó laboratórium (SLAC) kutatói módot találhattak arra, hogy egy technológiával a jövőben kitolhatják az elektromos járművek akkumulátorainak élettartamát.

Harminc százalékkal nőtt az akkumlátorok életideje a kutatás során

Működésük során a lítiumion akkumulátorok elektródjáról „halott”, vagyis inaktív lítium válik le, csökkentve az energiatárolási kapacitást. A kutatók megtalálták annak a módját, hogy a levált lítiumrészecskéket visszacsatlakoztassák az elektródákra, ezzel életidejét közel harminc százalékkal kitolták. Az eredmények, amiket más cellákkal végzett kísérletekkel és számítógépes szimulációval is érvényesítettek, rávilágítottak, hogy a töltési protokoll módosításával a valódi akkumulátorokban is visszacsatolhatóak a leszakadt lítiumionok.

A megoldás

A töltési protokoll megváltoztatása egy gyors, rögtön a töltés után végbemenő kisütés beiktatását jelenti, ami az izolált lítiumot kellő képen elmozdítja ahhoz, hogy újra csatlakozhasson az anódhoz, és ismét részt vegyen az akkumulátor működésében.

 

Kép: pixabay.com