Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Újra aranyat és ezüstöt bányásznának Magyarországon

Arany és ezüst bánya nyílhat a Börzsönyben – írja a Világgazdaság.  A lap a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. szeretne termelési munkálatokat folytatni. Terveiket és számításaikat még tavaly küldték el a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálathoz. A bányászati engedélyt csak az után kaphatják meg, ha elvégezték az ilyenkor szükséges vizsgálatokat.

 

A munka egy 44 négyzetkilométeres területen folyna, a Nagyirtás és a Rózsa-hegy kutatási zónában. A kutatások szerint a nagyirtáspusztai területen megkutatott ércvagyonban 1075,8 tonna termésarany és 909 tonna termésezüst van.

 

Az MBFSZ nyilvántartásának 2020. január 1-jei állapota szerint a nagybörzsönyi Rózsabányához tartozó Rózsa-akna nemesfémércének összesített földtani vagyona 407 ezer tonna, ebből kitermelhető 326 ezer tonna, négy tömbben. Az ércben tonnánként átlagosan 1,05 gramm arany és 27,51 gramm ezüst van.

 

Ahhoz, hogy a vizsgálati területen a kitermelhető ércet növelni lehessen, további kutatásra van szükség. Ennek megtervezésére a szolgálat által készített érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálat a koncessziós eljárás keretei között alapot ad. Jelen információk alapján egyelőre nem tervezhető meg a termelés.

 

A Börzsönyben egyébként nem először termelnének ki nemesfémet. A területen már a késő Árpád-kor óta bányásztak ki nemesfémet. A geológiai és geofizikai megkutatottságának bőséges az irodalma, de most nincs rajta egyetlen hatályos érckutatási terület sem.