Kezdőlap LIFE MAGAZIN Család-gyerek

Újra menő kimosni a pelust

A pelenka az egyik legfontosabb kellék a babák jóléte, egészsége és általános kényelme szempontjából.

Most ejtsünk szót a textilpelenkákról, melyek tulajdonképpen már léteztek jelenleg használatos eldobható változat előtt is, csak manapság már kiváló minőségű mosható pelenkákat kaphatunk és hatalmas a választék, bár még mindig sokan tanácstalanok és meggyőző érvekre és válaszokra várnak. Mi megadjuk nekik!

A textilpelenka nem ódivatú.

Az ugyan igaz, hogy ehhez hasonló pelusokba csomagolták már a nagymamáinkat is, mégis a modern változat minden tekintetben különbözik a hagyományos pelenkáktól. Kifinomultabb, kényelmesebb, könnyen feladható és mosható, de ami a legfontosabb, ezek már szivárgásmentesek.

A mosható változattal spórolsz. Nem is keveset!

Bár az első beruházások kissé megterhelik a pénztárcát, hosszútávon mégis költséghatékony módszernek bizonyult. Az egyik legelterjedtebb itthoni áruházlánc saját márkás pelenkájával számolva 55 forintra jön ki egyetlen eldobható pelenka. Ez nagyon kedvezőnek számít, a márkás pelenkák ára ennél jóval magasabb, darabonként 75-90 Ft. Ha átlagosan napi hat pelenkát használunk két és fél évig, akkor szinte fillérre pontosan 300 ezer forintot fogunk pelenkára költeni, ami hatalmas összeg, és ekkor csak olcsó pelenkát vásároltunk. Ha inkább a drágább márkát preferáljunk, vagy gyermekünk tovább hord pelenkát, az ár 400 ezer forint is lehet. Ezzel szemben 50 és 100 ezer forint közötti összegből már meg tudunk venni egy komplett mosható pelenka csomagot, ami akár több gyereket is kiszolgál. Láthatjuk tehát, hogy egy gyerek esetében is legalább 200 ezer forintot spórolunk a mosható pelenkával még úgy is, ha a mosást beleszámítjuk – írják a Tudatos Vásárlók oldalán.

A textilpelusok nem szivárognak.

Az eldobható pelenkák sokkal gyakrabban hoznak minket kellemetlen helyzetbe. A textilpelenkák ritkán okoznak ilyen problémákat. Nem csak szivárgásmentesek, hanem vízállóak is. Csak megfelelően kell kezelni és feladni őket a gyermekre.

Fő a kényelem.

Kevesen veszik észre, hogy az idők megváltoztak és a modern mosható pelusok már egyáltalán nem kényelmetlenek. Sokan a pelenkákon található gombok miatt gondolják, hogy ezek a pelusok nehezek és elviselhetetlenek a babák számára, pedig az az igazság, hogy az említett gombok semmilyen módon nem befolyásolják a textilpelenka súlyát

Nincs velük túl sok meló

Az a mítosz lebeg a köztudatban, hogy rengeteg munkával jár a szövetpelenkák vásárlása, használata, mosása és szárítása. Pedig a valóságban a rutin könnyen elsajátítható, tisztítása maximum öt percet vesz igénybe.

Ezen kívűl van még jó pár érv, ami a mosható pelenkák mellett szól, de a legfontosabb környezetünk védelme. Egy baba után ugyanis átlagosan 1,5 tonna pelenka hulladék keletkezik, ez körülbelül 500 év alatt bomlik le. Léteznek ugyan ökopelenkák, kevesebb vegyszertartalommal, mégis környezetünk szempontjából a legelfogadhatóbb a textilpelenka használata. Barátkozzunk a gondolattal, mert megéri!