Kezdőlap ALISCA Alisca - Közélet

Újraminősítésre készülnek

Elemi csapás elleni küzdelem is szerepel a felkészülésben. A 2023-ban esedékes INSARAG újraminősítésre való felkészítés keretében június 13-17. között a dombóvári katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén tanfolyamon vesznek részt a hivatásos tűzoltókból álló HUNOR és az önkéntes mentőszervezeteket tömörítő HUSZÁR törzstagjai.

A továbbképzést dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője a nemzetközi együttműködés rendszerének kiemelt fontosságát hangsúlyozta.

A mentőszervezetek szakemberei a többi között a nemzetközi segítségnyújtásban kulcsfontosságú weboldalak használatát, a helymeghatározásban és koordinációban elengedhetetlen okostelefonos alkalmazások hadra fogását és az elektronikus adatgyűjtési programok használatát gyakorolják. A témák előadója volt dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes, Tolna megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettese.  A nemzetközi minősítések, külföldi gyakorlatok, valamint a valós beavatkozások tapasztalatait dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM OKF veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezetője ismertette videó-kapcsolaton keresztül.

Elemi csapás a főszerepben

A forgatókönyv szerint a térségét ért elemi csapás következményeinek felderítése, a túlélők felkutatása, a károk értékelése, további kutató-mentő feladatok kezdeményezése történik meg a kifejezetten erre a célra kifejlesztett eszközökön és előre definiált űrlapok segítségével. A továbbképzésen Bács-Kiskun, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Tolna megye, illetve a fővárosi katasztrófavédelemétől, valamint a főigazgatóságról tizenhárman vesznek részt.