Kezdőlap ALISCA Alisca - Gazdaság

Úton az SZJA tervezetet

Illusztráció: unsplash.com

Te is kérted postán az szja-bevallási tervezetet? Ha igen akkor figyeld a postaládát! Ebben az évben mintegy 225 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

A NAV folyamatosan postázza az igénylőknek a tervezetet a nyilvántartásában szereplő címre. Azok is kaphatnak levelet, ahol a munkáltató tévesen vagy hiányosan töltötte ki a bevallást és az felülvizsgálandó, befizetendő vagy visszaigényelhető adót tartalmaz.

Ne küldd vissza!

Fontos, hogy akik egyetértenek a postán kapott tervezettel, és kiegészítő nyilatkozatot sem kapnak, nincs további teendőjük. A tervezetet ne küldd vissza! Május 20-ai bevallási határidővel automatikusan érvényessé válik.

Te is visszaigényelheted az adót?

Kellemes meglepetésben lehet részed ha a tervezet visszaigényelhető adót tartalmaz. Akkor nincs más dolgod, mint a kiegészítő nyilatkozatot aláírva visszaküldeni a NAV-hoz. Választhatsz, hogy a visszajáró összeget postán vagy átutalással kéred. Ha a nyomtatványt kitöltöd és visszaküldöd, akkor válik érvényessé. A visszaigényelt adó összegét a NAV a beérkezéstől számított 30 napon belül átutalja.

Gyors és kényelmes megoldás az ügyfélkapu

A papíralapú tervezet egyik hátránya, hogy azon nem lehet az adatokat módosítani, ezért a legjobb és leggyorsabb és nem utolsó sorban kényelmes megoldás, ha ügyfélkaput nyitsz, és a szerkesztést, benyújtást is webes felületen végzed.