Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egyesek számára az IKEA a nehezen összeszerelhető, de megfizethető bútorok szinonimája. Másoknak a márkáról a lakberendezési tárgyakkal teli végtelen bemutatótermekben való sétálgatás jut róla eszébe. Vagy a svéd húsgolyók.

Ahogy Magyarországra, úgy az Egyesült Államokra is elmondható, hogy az emberek számára a márka nem társult az otthoni napelemes megoldásokkal – utóbbi országra ez csak mostanáig volt igaz. 2022 májusában a vállalat bejelentette, hogy összefog egy vezető napenergia-szolgáltatóval, hogy a napenergia könnyebben elérhetővé váljon. Idén ősszel az IKEA a Kaliforniában megkezdte a napelemek értékesítését.
 
Az IKEA igyekszik megerősíteni a környezetvédelemmel törődő vállalati imázsát, mivel a megújuló energia még mindig csak az Egyesült Államokban termelt villamos energia egyötödét adja. Az USA még mindig a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik az elektromos áram 60%-ának előállításához. Amíg az ország nem használja ki a tengeri szélerőművekben rejlő lehetőségeket, addig a megújuló energiaforrások telepítésének terhe az egyénekre hárul. Erre a problémára kínál egyszerű(bb) megoldást a svéd bútoráruház.
Az IKEA a SunPowerrel, az egyik vezető napelemes céggel kötött partnerséget a napelemes rendszerek értékesítésében. Ugyanazt az egyszerű megközelítést követik, amivel a lapra szerelt bútorok esetében is megajándékozták a világot. Négy napenergia-csomagot kínálnak, ami a napelemek, az energiatárolás és az elektromos járművek töltésének különböző kombinációit tartalmazza.
A SunPower napenergia-tanácsadója tanulmányozza az ügyfél villanyszámláit, energetikai céljait és a tető konfigurációját, hogy megtervezze csomagját. A vevők még azelőtt árajánlatot kapnak, hogy a szakértők ellátogatnának az ingatlanjához. A panelekre 25 év korlátozott garanciát, a felügyeleti eszközre és a tárolórendszerre pedig 10 év korlátozott garanciát vállalnak.
Az IKEA napelemei Európában tíz országban – Belgiumban, Franciaországba, Németországba, Olaszországba, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországba és Svájcban – elérhetők.