Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A szakember kiemelte: számszerűen nem vagyunk többször betegek a nyaralás alatt, mint a hétköznapokban, de előbbi jobban megmarad az emlékeink között.

Biztosan sokan átélték már azt, hogy bár a vakáció előtt még semmiféle tünet nem jelentkezett, a nyaralás első napjaiban leterítette őket egy régóta lappangó kórokozó. Hogy mi állhat ennek hátterében, arról a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének adjunktusa mondott el néhány dolgot.

Papp Zsuzsanna pszichológus szerint a felső-légúti, influenzaszerű tünetekkel, valamint a fáradtsággal és a migrénes fejfájással jelentkező nyaralási betegségnek a stressz szintjének felborulása lehet az oka.

 

Más oka is lehet
Kifejtette, a szakirodalomban leisure sickness-ként ismert nyaralási betegség egyik lehetséges magyarázata az immunrendszer és a stressz összefüggése. A stressz bizonyos funkciókat gátol – például a gyulladásokért felelős immunválaszt –, míg másokat aktivál.

Vagyis amíg benne vagyunk a mókuskerékben, előfordulhat, hogy nem tör felszínre a betegség, majd amikor a stressz szintje megváltozik, kiütközhetnek a tünetek. Ám az is lehetséges, hogy már az út előtt pár nappal bennünk bujkált a kór, de valahogyan kezeltük a tüneteket, viszont amikor kicsit leengedünk, akkor kerül a betegség lefutása a nehezebb fázisba.

Gyakran előfordul az is, hogy az alapvetően gondterhelt munkahelyi szituációra még rárakódik az utazással kapcsolatos tervezés, vagyis már egy eleve halmozottan stresszes állapotban indul útnak az ember, és ezek mind negatívan hatnak az immunrendszerre. Vagy pedig az út során kerültünk olyan környezetbe, ami kiválthatta a betegséget.