Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Nem csak mi vagyunk rákattanva a magyar dinnyére

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem nagyon növelhető tovább a magyar dinnye értékesítése belföldön, a kivitel azonban jól alakulhat az idén, derül ki a Syngenta közleményéből. 

Erős a külföldi kereslet, ezért a nemzetközi vetőmag- és növényvédő-forgalmazó cég magyarországi szakértője arra számít, hogy el fog kelni a 125-130 ezer tonnára becsülhető görögdinnye- és a 10-12 ezer tonnás sárgadinnye-termés. Lacházi Pál kiemelte: a belföldi termőterület egy év alatt csaknem 10 százalékkal nőtt, így az idén 2.870 hektárról takarítanak be görögdinnyét. Sárgadinnye 315 hektáron nő, és bár bizonytalanabb a termesztése, a forgalma még jelentősen emelkedhet. 

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a mediterrán országok a termőterület nagyságát tekintve jelentős előnyben vannak: Spanyolország például évente 1,2-1,3 millió tonna dinnyét termel és csaknem 800 ezer tonnát exportál. A szárazság ugyanakkor egyre nagyobb gondot okoz náluk, míg a másik nagy vetélytársnál, Olaszországban idén a túl sok csapadék nehezíti a termelést. 

A Syngenta közleménye kitér arra is, hogy a magyar gazdáknak a környező országokra szintén figyelnie kell: Romániában, Bulgáriában és Szerbiában ugyanis sokat fejlődött a termelés, ezért ezek az országok a nemzetközi piacon is egyre jelentősebb részesedést érhetnek el.

A cég szerint belföldön sokat segíthetne, ha a betakarítási szezont ki lehetne tolni szeptemberre, és csökkennének a termelés kockázatai. Stabil keresletre csak a megbízhatóan és folyamatosan magas minőségű, kifogástalan dinnye számíthat, márpedig Magyarország rendelkezik az ehhez szükséges termelési színvonallal.

Fotó: Pixabay