Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Augusztus utolsó napjaiban egy hidegfront vetett véget a kánikulának. A hidegfronttal csapadék is érkezik záporok, zivatarok formájában. Az eső egyenlőtlen területi eloszlásban jött, nagyrészt 8,4-50 milliméter közötti mennyiségű csapadék hullott le – országosan.

Szeptember elején a parlagfű fejlettsége változatos

A parlagfüvek nagysága az országban a sziklevelestől a 200 cm-es magasságig terjed. Az időjárás a parlagfű generatív fejlődése számára továbbra is nagyon kedvező. Az egész országban virágzik. A virágzó, pollent szóró parlagfüvek aránya a vármegyék többségében 60-100 % közötti, a virágzás csúcsidőszakában vagyunk, a pollenszórás folyamatos.

A gabona- és repcetarlókon a kedvező időjárási körülmények miatt intenzív fejlődésnek indult a parlagfű. Emiatt erős fertőzési nyomással kellett megküzdeniük a mezőgazdasági termelőknek. A tarlók többségében parlagfűvel gyengén vagy közepesen, helyenként erősen fertőzöttek, ezért a tarlóhántás, majd a későbbi tarlóápolás elvégzése a parlagfű elleni védekezés szempontjából is kiemelt jelentőségű.

Az őszi gabonák vetéséhez nagy erővel folyik a talajelőkészítés. A nedves talajállapot miatt jelenleg jó minőségű magágyat lehet készíteni. Az őszi káposztarepce vetéséhez többnyire már elvégezték a talajmunkát, és a vármegyék többségében a vetés folyamatban van.