Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
0:00
/
Varázslatot láttató különleges alkotások a fotópályázaton

Izgatott tekintetű fiatalok, mosolygó arcú felnőttek, az asztalon könyv és oklevél. Kiállításmegnyitóra kaptunk meghívást Szekszárdra, a Gyermekvédelmi Központ Tolna Vármegye tárgyalójába.

A falakon szemmagasságban fekete-fehér és színes fotók láttatják az érzéseket. „Fénytörés” – ezzel a címmel hirdettek alkotói pályázatot a fiataloknak.

Hódi Katalin vármegyei intézményvezető szerint legfontosabb feladatuk pozitív élményt, új lehetőséget adni gyermekeiknek. Szeretnék ha minél gazdagabb képességekkel és készségekkel lennének felruházva.

„Kollégánk, Elek József fejéből pattant ki az ötlet. Az ő hobbija a fotózás, ezt szerette volna megismertetni a gyerekekkel.”

Portré fotókat mutatott az intézmény rendszerébe tartozó fiataloknak, olyanokat, melyek érzéseket fejeznek ki. Erről beszélgettek is a gyerekekkel, akik kiválasztották azokat a fényképeket, melyek rájuk a legerősebb hatással bírtak. Ezután elmélyülhettek a technikai megvalósításban is. Mint mondták igazi közösségi élmény volt a pályázatos munkák elkészítése, ahol az alkotók és a szereplők is a fiataljaik közül kerültek ki.

„Szakértő zsűri választotta ki a legjobbakat. Köszönjük Retkes Tamásnak és a Képszerész Műhely alkotóinak a munkáját. Lehetőségeinkhez mérten díjaztuk a fiatalokat. Oklevelet, könyvjutalmat vihettek magukkal. Mivel az alkotásokat mobiltelefonnal készítették, a legjobbak egy-egy készüléket nyertek, ezzel pedig próbáljuk azt segíteni, hogy folytassák ezt a csodálatos hobbit.”

Harmadikos diák a legjobbak között

Ő Izbéki Szilvia Georgina, aki jelenleg harmadik osztályos tanuló és akinek munkáját a zsűri a legjobbak közé választotta.

„A tesóimat, Anyut és Aput is szeretem fotózni. Ha nagy leszek, körmös szeretnék lenni”

– tette hozzá mosolyogva a halk szavú kislány, aki azt mondta, leginkább a testvéreit szereti fényképezni, sokat nevetnek ilyenkor.


(3. helyezett)

Egy törés utáni boldog gyermekkor

A kiállításon köszöntötte az alkotókat dr. Kajos Nikolett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Tolna Vármegyei Kirendeltségének igazgatója, aki gratulált  valamennyi indulónak. Szám szerint 18 gyerkőc kapta el a pillanatot és pályázott.


(2. helyezett)

„Ez egy nagyon jó kezdeményezés volt. Elek József nagyon jó érzékkel megfogta azt a területet, mely napjainkban  a 6 és a 17 évest is megfogja. Hiszen telefont használnak, ezek a kis készülékek pedig óriási lehetőséget adnak a kezünkbe. Kell hozzá a fotós affinitás, érzés is.”

Mint fogalmazott, nehéz helyzetből kerülnek ide a gyerekek, de a munkatársak hozzáállása és a
modern lehetőségek, kihozzák a gyerekek tehetségét.


(1. helyezett)

„Az első helyezett egyhangú döntés volt. Előterében egy törött üveg van, mögötte egy mosolygó kislány. Nekem azt jelentette, hogy volt egy törés, egy trauma az életében, de a trauma mögött odafigyeléssel, sok munkával boldog gyermeket nevelhet ki a rendszer. Számomra ezt jelentette.”

S hogy lesz – e folytatás? Látva a sikert, az örömtől csillogó tekinteteket, van esély. De ami a legfontosabb. Az ember életében mindig kell valami, valami ami pluszt visz az életbe. Ez lehet az olvasás szeretete, a sport, a zenélés. De lehet a fényképezés is, mely a számunkra legcsodálatosabb pillanatokat örökíti meg egy életre.

A Fénytörés című fotópályázat nyertesei:

  • 1. helyezett: Ódor Viktória
  • 2. helyezett: Pápai Réka Elvíra
  • 3. helyezett: Izbéki Szilvia Georgina

Gratulálunk a díjazottaknak és további sok szép képet kívánunk megörökítésre!

(Megszólal: dr. Kajos Nikolett, Izbéki Szilvia Georgina, Hódi Katalin)