1 év

Német nemzetiségi napra várta a lakosságot a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat május 13-án. A nagy múltú rendezvény keretében adták át a szervezet által alapított Arany Rozmaring díjat, amelyet idén Pápista László vehetett át.

A megnyitón Féhr György, a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Leber Ferenc, Paks alpolgármestere mondtak köszöntőt.

Népszámlálási adatok alján 1990-ben 30 ezren mondták magukat a német nemzetiséghez tartozónak. Ez a szám, mint tudjuk, messze a valós adat alatt volt, többféle félelemtől vezérelve. Húsz év elteltével azonban már közel 132 ezer főt regisztráltak. A számok egyértelműen arra utalnak, hogy a német nemzetiség tagjai az elmúlt húsz évben egyre tudatosabban vállalták a német kisebbséghez való tartozást. 

A színpadi programban felléptek paksi általános iskolák diákjai, valamint a Paksi Napsugár Óvoda Szivárvány és Süni csoportjai, a Hímesházi Sonnenblumen Kórus Stimmungsparade című színes, szórakoztató programjával, a Paksi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja, valamint a Roger Schilling Fúvószenekar.

Hagyományosan ezen a rendezvényen adják át a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat elismerését, az Arany Rozmaring Díjat, amit a német nemzetiségi kultúra és emberi kapcsolatok ápolása, fejlesztése érdekében végzett közéleti tevékenység elismerésére alapított a szervezet, és először 2010-ben adták át. A kitüntetést 2023-ban Pápista László vehette át.

Ahogy a méltatásban elhangzott, Pápista László 1949. február 2-án született Dunakömlődön, egy fiatal magyarországi német család legidősebb gyermekeként. Tízéves volt, amikor harmonikát fogott a kezébe, azóta munkálkodik felmenői zenei örökségének megőrzésén, a hazai németség kultúrájának megóvásán, gazdagításán. Tizennégy éves volt, amikor csatlakozott az első zenekarhoz, melyet több is követett. Jelenleg is tagja az 1991 májusában alakult Roger Schilling Fúvószenekarnak, melyhez a megalakulást követő év elején csatlakozott. Az 1994-ben létrehozott Német Zenebarátok Egyesületének két cikluson át elnökhelyettese volt. Az 1998-ban megválasztott első Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat munkájában képviselőként vett részt, amit két cikluson át tartó aktív szerepvállalás követett. Ötven év kiemelkedő zenei munkássága elismeréseként 2011-ben Zenei Aranydiplomát kapott a Magyarországi Német Ének-, Zene és Tánckarok Országos Tanácsától.

 

Képek: Csengey Dénes Kulturális Központ Facebook oldala