Közel negyven európai országban, köztük Magyarországon is elindult az új, zöldnek mondott funkció. A rezsidémon és az energiaárak elszállása mellé itt az újabb spórolási lehetőség!

A valóban zöld lehetőségeket a séta,bicó és tömegközlekedés mutatja, de mostantól itt a fenntarthatóbb autós opció is. Lehet, hogy egy útvonal tovább tart, de meg lehet vele takarítani a várható üzemanyag-fogyasztást, ezzel pedig csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás. A Google közleménye a Statista 2022-es jelentését idézi, ami szerint a közúti közlekedés a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátási forrás Európa-szerte. A leggyorsabb és a legüzemanyagtakarékosabb utakat mostantól össze lehet hasonlítani a Mapsben.

A környezetbarát útválasztás funkciót az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban már bevezették, azóta a cég szerint „nagyjából félmillió tonna szén-dioxiddal került kevesebb a légkörbe, ami 100 ezer autó forgalomból való kivonásával egyenértékű”.

Az üzemanyag-megtakarítás a motor típusától függően is változhat. A következő hetekben a Google lehetővé teszi, hogy az Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában környezetbarát útvonalat tervező járművezetők kiválaszthassák a motor típusát – benzines vagy gázüzemű, dízel, hibrid vagy elektromos –, hogy a legjobb útvonalat és a legpontosabb üzemanyag- vagy energiahatékonysági becsléseket kapják.