Jó hír: nem kell átalakítania az életét ahhoz, hogy kordában tartsa a cukorbetegséget. Egy új kutatás szerint néhány szórakoztató élvezet segítségével enni, inni és játszani is lehet, hogy jobb legyen a vércukorszinted. Íme három egészséges javaslat, amit kipróbálhatsz – köztük egy finom nassolnivaló, egy élvezetes edzés és egy alkoholos finomság.

Rágcsálj két csokikockát

Napi két csokoládékocka elfogyasztása minden egyes falatnál javítja a vércukorszintet. A kakaó epicatechin monomerjei inzulin felszabadítására ösztönzik a hasnyálmirigyet, javítva a szervezet azon képességét, hogy a glükózt a véráramba juttassa. Ráadásul a csokoládé tele van magnéziummal, ami kutatások szerint akár 47 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kockázatát. A trükk: Válassz legfeljebb 1 uncia cukormentes étcsokoládét, amely magasabb glükózszabályozó vegyületeket tartalmaz, és nem vált ki vércukorszint-emelkedést.

Menj el hetente kétszer a bevásárlóközpontban

Az egyik legmenőbb hely, ahová elmenekülhetünk egy forró napon, a bevásárlóközpont, és heti két alkalom akár 25 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Lehet, hogy nem tűnik úgy, mintha edzésre készülnél, de a légkondicionált folyosókon való heti kétszeri, alig több mint egyórás sétálás könnyű módja annak, hogy aktív maradj, különösen a nyári meleg napokon. Fél óra mozgás is érzékenyebbé teszi a szervezetet az inzulinra, ami akár 72 órán keresztül javítja a vércukorszint-szabályozást. Bónusz: A rendszeres könnyű mozgás 42 százalékkal csökkenti a szívroham esélyét.

Kétszer koccints

Ha hetente legalább kétszer egy pohár vörösborral vagy hűtött rozéval koccintunk a vacsora mellé, az 14 százalékkal csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A tudósok szerint a bor vörös vagy rózsaszín árnyalatát adó szőlőhéjban található polifenolok csökkentik a vércukorszintet, különösen, ha ételekkel párosítják. Hogyan? Csökkentik a véráramba kerülő glükóz mennyiségét, javítva az inzulinérzékenységet.

Ne feledd, ha szekszárdi vagy, helyben is van diabetológia a Balassa János Megyei Kórházban.