Kevés szebb látvány van, mint amikor a kertünk telis-tele van csodálatosan virágzó gyümölcsfákkal. Azonban nem elég gyönyörködnünk bennük. Sok mindent kell tennünk azért, hogy finom és bőséges termés is teremjen rajtuk. Ha elmulasztottad a lemosó permetezést, akkor most már ne is pótold! Amikor ugyanis már megjelennek a rügyek a gyümölcsfákon, a permetlé perzseléseket képes okozni. Remélhetőleg túl vagy már az első idei metszésen is, így nyugodt szívvel várhatód a termést. De még mindig akad bőven tennivaló, hogy a gyümölcsfáid igazán jól érezzék magukat, te pedig rengeteg finom gyümölcsöt szüretelhess.

Segítsd elő a beporzást!

Bár a legtöbb gyümölcsfa virágai öntermékenyek, tehát nincs szükség az idegen virágporra, akadnak olyan gyümölcsfajták, mint például a Jonathan alma, vagy a Pándi meggy, amelynek virágai önmeddőek, tehát csak más pollenjével képesek megtermékenyülni. Erre kiváló megoldás, ha az önmeddő fák közé sok virágport termő fajtákat telepítesz.

Védekezz a kártevők ellen!

Április elején sajnos nem csak a tavasz köszönt be, hanem a kártevők is felébrednek. Sokan találtak közülük télre védelmet a gyümölcsfák törzsének és vastagabb ágainak felváló kéregpikkelyei alatt. Érdemes tehát ezeket a rétegeket most eltüntetni. Ehhez tisztítsd le fakaparóval és drótkefével a fákat, majd a leszedett törmeléket gyűjtsd össze, és semmisítsd meg.

Metszd termőre a fákat!

Néhány növényt minden tavasszal termőre kell metszeni, mint például az őszibarackfát is. Ekkor az egyéves vesszőket metszd vissza úgy, hogy a termővessző alatt egy rövid ugarcsap maradjon a jövő évi termés miatt. Az őszibarack- és a kajszi metszésre akkor kell sort keríteni, amikor a virágrügyek már bontakozni kezdenek.