A Paksi Járásbíróság december 7-én gyorsított bírósági eljárásban hirdetett elsőfokú ítéletet annak a moldáv embercsempésznek az ügyében, aki egy nemzetközi bűnszervezet tagjaként 97 illegális bevándorlót próbált meg átcsempészni Magyarország területén.

Várakoztatás az erdőben

November elején, több csoportban, összesen 97 illegális bevándorló jutott át ismeretlen embercsempészek segítségével a szerb-magyar „zöld” határon. Az embercsempészek a migránsokat Baja közelében egy erdős területen magukra hagyták azzal, hogy várják meg az értük jövő szállító járművet, amely eljuttatja őket Ausztriába.

A moldáv embercsempész november 10-én Baja külterületén 97 arab nyelvű személyt vett fel egy román rendszámú, tehergépkocsi ponyvás rakterébe.

Az ország nyugati határa felé indult, azonban a rendőrök a járművet Dunaföldváron, intézkedés alá vonták és a Beszédes József hídról a Vak Bottyán térre terelték. A rakterében megtalálták az ott rejtőzködő 97 illegális bevándorlót. 

Nemzetközi hálózat áll a háttérben

A vádlott egy nemzetközi embercsempész hálózat tevékenységéhez kapcsolódva nyújtott segítséget szállítóként harmadik országbeli személyeknek. 3 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság és Magyarország területéről 7 évre kiutasította. A vádlott a kiszabott szabadságvesztésből nem bocsátható feltételes szabadságra.  

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn a fellebbezés bejelentésére, míg a vádlott és a védő a bűnszervezeti minősítés mellőzéséért és a büntetés enyhítéséért fellebbezést nyújtott be.

Az eljárás a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik másodfokon.