Frissíts datolyaszilvás szódavízzel. Sokan hallottak róla és sokaknál már szépen terem a gyümölcs. Egy olvasónk küldte az alábbi fotókat. Szekszárd északi városrészében úgy tűnik igencsak jól érzi magát a gyümölcs. 

„Én is próbálkoztam, de nekem nem sikerült ültetnem. De ez nagyon szépen terem”

– tette hozzá.

Igazán vidám dísze az utcának

A datolyaszilva szubtrópusi, trópusi származású, alacsony termetű gyümölcsfa. Kertekben a magassága 4-5 méter, de tudnak 15 méteres fáról is. A lombhullatók közé tartozik, a levelek bőrneműek, fényesen sötétzöldek. 

Mediterrán jellegű, vidám hangulatú, az átlagos gyümölcstermőknél jelentősen szebb, esztétikusabb fa.

Ősz derekán érik

Májusban esedékes a datolyaszilva virágzása. A datolyaszilva gyümölcse alma méretű, gömbölyded, olykor enyhén szögletes termés, mely sárgás, narancsos színezetű. 

A gyümölcs érési ideje az ősz dereka, szokás szerint az első novemberi fagyok után szedik, mikor a dér már egy kicsit megcsípte. 

A gyümölcsöt vékony héj borítja, belül pedig édes gyümölcshús rejtőzik. Az éretlen gyümölcs kemény és a magas csersav tartalma miatt savanyú, kellemetlen ízű. Várd meg, míg megérkik! Az érett hurma húsa megpuhul, csersavtartalma jelentősen csökken, így már igazán ínycsiklandó!

„Almásítsd” az érés miatt

Akik rutinos datolyaszilvások, ők tudják, hogy érdemes az éretlen datolyaszilvák közé almát tenni. Az almából felszabaduló etilén felgyorsítja az érési folyamatot, így akár pár nap alatt a kemény termésből puha, finom gyümölcs válik!

Mielőtt vásárolnál, jó, ha tudod!

Érdemes a kemény, még nem teljesen érett darabokat választanod, ugyanis a puha, vagyis érett gyümölcs nem tartható el sokáig. Az ütődött, megkarcolt példányok nagyon gyorsan megromlanak, ehetetlenné válnak. Most tehát fontos a szépség 

Igyál üdítő, datolyaszilvás szódavízet!

Az érett datolyaszilvákat hámozd meg, majd négyoldalas reszelőn reszeljük le. A lereszelt gyümölcshúst keverjük el egy befőttes üvegnyi szódavízben vagy szénsavas ásványvízben. Ízesítsd fűszernövényekkel, például citromfűvel, mentával, bazsalikommal, majd fogyasztásig tedd a hűtőbe és hagyd állni 24 órát.

Nyáron igazán frissítő, de télen sem árt a vitamin!