Két napos Szekszárdi Nemzetközi Tehetségfesztivál szerveznek a Tiszta energia – Fenntartható környezet jelszava alatt. A rendezvényt a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar épületében tartják.

A fiataloké a jövő

A csütörtökön kezdődő eseményen Prof. Dr. Szécsi Gábor, egyetemi tanár, a PTE KPVK dékánja, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke köszöntötte az érdeklődőket, aki beszédében elmondta, hogy a különböző intézmények és egyesületek együttműködése a cél, hiszen csak így tudják kiaknázni a tehetséggondozás alapjait. Az ilyen programokkal az együttműködést próbálják megteremteni.

„A legfontosabb, hogy bevonják a fiatalokat ezekbe a programokba. Nélkülük minden ilyen program üres.” – mondta el záró gondolatait Prof. Dr. Szécsi Gábor.

Bolygónk túl van terhelve

A nyitóelőadást Dr. Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli alapító elnöke, a PTE kuratórium tagja tartotta. Beszésében kiemelte, hogy jelenleg gyermekeink unokáinak erőforrásait fogyasztjuk és felszólította a hallgatóságot, hogy az idősebb generáció már nem, de a fiatalok még tudnak változtatni és ezt az ideológiát hirdetni.

 

„Ma a világon 1,7 bolygót használunk, holott 1 bolygónk van. Magyarország ebben az évben június 8-án lépte át az úgynevezett túllövés napját, amikortól már a következő év erőforrásait használjuk. A világban ami erőforrást használunk, abból Amerika annyi erőforrást használ, hogy 5 bolygóra lenne szükségünk.” – emelte ki Dr. Szili Katalin.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapító elnöke azt is elmondta, hogy a baj azzal van, hogy a mai ember csak a közvetlenül őt érintő problémákkal foglalkozik, pedig a jövő értelmiségének muszáj felkészülnie annak a világnak a kihívásaira, amikkel a következő években majd szembenézünk.