Kezdőlap ALISCA Alisca - Gazdaság

A lovaknak is vizsgázni kell, …ugye?

A lovaglás számos kedvező hatása ismert testre és lélekre. Terápiára is használják, segíthet mozgászavaroknál, nyugtatja az idegrendszert. Azonban a lovardáknak vagyis a lovasszolgáltatóknak van egy fontos kötelezettségük is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lovasszolgáltatást végzők figyelmét, hogy lovaikat újra kell vizsgáztatni. A hatályos előírások szerint a vizsgát ötévente meg kell ismételni. Az itt kiállított hatósági bizonyítvány nélkül ugyanis a lovak nem állíthatók be a szolgáltatásba. Emellett a dokumentum nélkülözhetetlen az esetlegesen felmerülő incidensek, balesetek hatósági kivizsgálásakor is.

A Nébih honlapján tavaly publikált cikkünkben (https://portal.nebih.gov.hu/-/uj-nyomtatvany-szukseges-a-lovas-szolgaltatasi-vizsgakhoz) részletesen tájékoztattuk erről az érintett szolgáltatókat.

Amikor hatályba lépett a rendelet, egy-két évig dömpingszerűen érkeztek a bejelentések a vizsgálatra, így a Nébih 630 lovasszolgáltató több mint 5000 lovának állított ki hatósági bizonyítványt. Az újravizsgáztatás tekintetében viszont rendkívül csekély az aktivitás, ez idáig mindössze 190 lovat jelentettek be a szolgáltatók.

Bármilyen incidensnél fontos a hatósági bizonyítvány mert ezt is felhasználják az esetek kivizsgálásakor. Javasoljuk tehát, hogy mielőbb kérjenek időpontot az állatok ismételt vizsgáztatására!

Az alkalmassági vizsgálathoz szükséges bejelentőnyomtatvány elérhető a Nébih honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/-/uj-nyomtatvany-szukseges-a-lovas-szolgaltatasi-vizsgakhoz

Az érvényes, valamint a lejárt hatósági bizonyítvánnyal rendelkező, nyilvántartott lovak listáját pedig mind a szolgáltatók, mind a lovasok ellenőrizhetik az alábbi linken: https://portal.nebih.gov.hu/lovas_turizmus