Meglepetésként ér a szőlőtermesztőket egy olyan tény, amely csak nemrég derült ki.

Lassítja a gombák terjedését

A Bordeaux-i Egyetem kutatói és a francia szőlőtermesztők összefogtak és kimutatták, hogy a klíma szárazabbra fordulása kedvező lehet a szőlőtermesztés szempontjából, mivel a szőlőt károsító gombák és egyéb kórokozók terjedésének a nedves, páradús időjárás kedvez. A szárazság ugyanis a növényi sejteken belül lassítja a víz mozgását, és ezáltal a gombák által termelt toxinok terjedését.

Nem csak a gombákra van jótékony hatással a száraz idő

A gombabetegségek mellett a szőlőkben a legnagyobb kárt az ültetvények élettartamát megrövidítő, „esca" nevű korai tőkepusztulás okozza, amelynek hatására a hét évnél öregebb tőkék nagy része elpusztul. A szakértők, akik a szárazság hatásait vizsgálták, kimutatták, hogy a szárazság az „esca" kórokozójának kifejlődését is késlelteti. Ezek a betegségek nagy mértékben befolyásolják azt, hogy hány fürt lesz az adott tőkén, hiszen a kórokozók a fürtök számának nagyon jelentős csökkenéséhez vezetnek.

Nem tudták, mitől romlik folyamatosan a szőlő állapota

A szőlőtermesztők azért lepődtek meg nagyon a felfedezésen, mert az utóbbi évtizedekben egyre nehezebben tudnak megbirkózni a szóban forgó betegségekkel, és azok hatására az európai ültetvények állapota folyamatosan romlik

 

Kép: pixabay.com