A témával kapcsolatban megkerestük a Szekszárdi Tankerületi Központot, akik a következő válaszokat adták: 

  • Az 599/2021. (X. 28.) Korm. rendelet szerint az állami fenntartású köznevelési intézmények alkalmazottai, ha nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást, vagy nem rendelkeznek mentesítéssel, akkor 2022. január 3-tól fizetés nélküli szabadságon vannak, és a köznevelési intézmény területére csak negatív PCR teszt igazolásával léphetnek.
  • Az oltás hiánya miatt a fizetés nélküli szabadságon lévő pedagógusok óráinak pótlása biztosított a tankerület intézményeiben.
  • Iskoláinkban az oltás hiánya miatt csak néhány pedagógus van fizetésnélküli szabadságon.

 


2020-ban a távoktatás problémái és a járvány elleni védekezés jelentették a legnagyobb kihívásokat a közoktatásban. Idén sokszor hallhatunk a köznyelvben pedagógushiányról. A jelenség hol erősebben, hol árnyaltabban jelentkezik és jelent megoldandó feladatot. Iskolai dolgozókkal, szülőkkel beszélgetve Szekszárdon úgy tűnik, megoldják az esetleges személyi gondokat.

A decemberben megjelent rendelet alapján január 3-tól fizetés nélküli szabadságon van az a foglalkoztatott, aki december 30-ig az oltást nem veszi fel. Ez a szabályozás azokra a létesítményekre vonatkozik, ahol kötelezően elrendelték az oltást. Ez befolyásolhatja a jelenlévő problémát, miszerint nincs elég pedagógus az országban.

A szülők szerint nem ront a gyerek

Egy, a megyében található gimnázium tanulójának édesanyja azt mondja, tapasztalják, hogy némileg nehezebb megoldani a pedagógusok helyettesítését az iskolában, a „Kréta többször jelez órarend módosítást” viszont a gyermeke továbbra is jól teljesít, a probléma semmilyen befolyással nincs eddig a teljesítményére.

„Nálunk nincs ilyen probléma. Mi nagyon jól meg vagyunk igazából.” – meséli Pekari Bernadett, a  Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Egy olyan szülő, akinek gyermeke egy szekszárdi alapfokú oktatási intézménybe jár, úgy véli, van némi probléma az iskolában a tanárok létszámát illetően, de nincs olyan nagy hiány, hogy a minőségi oktatás rovására menjen szerinte.

„Ha netán kiesik egy tanár, azt tudják pótolni egy másikkal.” – vélekedik.

Jelenleg Szekszárdon és térségében nem okoz megoldhatatlan feladatot a pedagógus hiány, ez idő alatt a gyerekek teljesítményét negatívan nem befolyásolja.

 

Kép: pixabay.com