A pécsi Beteg Újszülöttekért Alapítvány nagy értékű orvosi eszközt adományozott a Tolna Megyei Balassa János Kórház koraszülött részlegének. A koraszülöttek ellátását segítő Dräger JM 105 típusú transzkután bilirubinométer segítségével akár naponta többször is, fájdalommentesen, hagyományos laboratóriumi vérvizsgálat nélkül tudnak tájékozódni az orvosok az itt kezelt babák sárgasági értékeiről.

Nagy segítség a babáknál

A műszert mellkason vagy homlokon kell alkalmazni. Fényimpulzusokat ad ki, melyek átlagából nagy pontossággal kiszámítja a bőr- és lágyrész-sejtekben lévő bilirubin mennyiségét. Ez azért fontos, mert így tájékozódhatnak az orvosok és ápolók, hogy szükség van-e a kékfény-terápiára, illetve mikor kell elkezdeni.

Dr. Adamovich Károly PhD egyetemi docens, csecsemő- és gyermekgyógyász (jobbra) átveszi az eszközt a gyártó Dräger Magyarország képviselőjétől

Sokszor segít az Alapítvány

A Beteg Újszülöttekért Alapítvány segítségével már volt alkalma a szakembereknek egy ilyen eszköz tartós tesztelésére. Akkor meggyőződhettek hatékonyságáról, pontosságáról, most pedig szintén az alapítvány közreműködésével és segítségével kaptak is egyet. Dr. Nagy Éva elnök felajánlása volt a készülék, amely mostantól a gyermekosztály Perinatális Intenzív Központ (PIC) részlegén segíti a szakemberek munkáját.

Képek: Dräger Magyarország, Balassa János Kórház