Van olyan mobiltelefonod, vagy tableted, ami már nem működik, viszont még nem dobtad ki és csak kallódik a házban? Van egy nagyon jó hírünk, ugyanis most megszabadulhatsz tőle úgy, hogy egy jó ügyet támogatsz vele.

A sok elektronikai cikk előállítása veszélyezteti a főemlősöket

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretné megfékezni a Jane Goodall Intézet, egyéb más szervezetekkel közösen, így elhatározták, hogy ezeket a mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtik. Ehhez az ország egész területén gyűjtőpontokra van szükségük, amely most Szekszárdon is létrejött.

Vidd a könyvtárba a felesleges telefonodat!

Októbertől az Illyés Gyula Megyei Könyvtár együttműködik az intézettel, ennek keretében a “Passzold vissza, Tesó!” programban mobiltelefon gyűjtőpontként kezdett működni. Az könyvtár főépületének előterében kapott helyet egy 50 db telefon befogadására alkalmas gyűjtődoboz. Abba lehet a használt, selejtes eszközöket (okos- és butamobil, gps, tablet és ezek kiegészítői, mint fülhallgató, töltő stb.) dobni újrahasznosítás céljából. A kinyert anyagok visszaforgatásából kapott összegből az Intézet állatvédelmi projekteket finanszíroz – elsődlegesen az afrikai főemlősök védelmét.

 

Kép: pixabay.com