Soha nem látott mennyiségű csempészcigit foglaltak le a NAV munkatársai Tolna megyében. A csempészárut egy ukrán bárkán találták, aminek a nyomozás során megtalálták a telephelyét Pest megyében. Ott még több nagy mennyiségű cigarettát találtak.

„Összesen mintegy 57 millió szál adózatlan cigarettára bukkantak egy szokásos kikötői rutinellenőrzés során a pénzügyőr járőrök” – fogalmazott Czuczor Ákos ezredes, a NAV Bevetési Igazgatóságának az igazgatóhelyettese, a NAV sajtóeseményén.

A fogás késő délután történt, sötétedés előtt, így reggel kezdődött meg a komolyabb nyomozás. A rendőrök 35 óra elteltével mind a négy gyanúsítottat őrizetbe vették, akik akár 20 évet is kaphatnak.

A cigiből hőenergia lesz

A csempészcigarettákat sóval teli zsákokba rejtették, így a NAV munkatársainak nem volt könnyű dolga, hiszen 1000 tonna, 1,3 tonnás zsákokba töltött sót kellett megmozgatniuk. Végül rekord mennyiségű 2,3 millió doboz zárjegy nélküli, adózatlan csempészcigarettát találtak a zsákokba rejtve, amelynek értéke meghaladja az 5,3 milliárd forintot. A lefoglalt cigaretta megsemmisítésre kerül. A megsemmisítés a Budapesti Égetőműben fog megtörténni, így az általa nyert energia is a lakosság ellátására hasznosítható lesz.

 

Kép: NAV