dav

A kiesett madárfióka nem árva, nem szorul megmentésre. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kér, hogy bármilyen bájosnak találod, ne akard megmenteni a fiókát. Jönnek érte.

Csak magányosnak tűnik

A képen lévő madárfészek a szekszárdi Faddi-völgyben volt. Fiókát nem láttunk, de akár lehetett is volna. A madarászok azt mondják, sokan sajnálatból akarják megmenteni a fiókákat. Ezzel éppen a pusztulásukat okozhatják. 


 

A magányosnak tűnő madárfiókák többsége nem árva. 

Bokrok alján bújnak el

A kis- és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket. Általában a sűrű aljnövényzetében bujkálva hívják magukhoz etető szüleiket. Ezért nem kell hazavinni őket, hiszen szüleik gondozzák. 


Helyezd biztonságba!

Ha egyedül lévő fiókával állsz szemben, óvatosan fogd meg és tedd egy sűrű bokor alá. Ott ahol találtad. Ne sétálj vele kilométereket, mert akkor nem találják a szülei.  A hazai madárfajok nem szagolnak – mondják a szakemberek – így az érintésünk nem okoz problémát. Ha vihar után leszakadt fészket találsz, kiesett fiókákkal, akkor a legjobb ha egy vesszőkosárba teszed a veszélybe került madarakat és az ágak közé helyezed.