Samunak nevezik el a budapesti állatkert kiselefántját. Korábban a Fővárosi Állat- és Növénykert névadó pályázatot hirdetett. Artur, Huba vagy Samu? Ez volt a kérdés.
A városligeti intézmény honlapjára alig egy hét alatt mintegy 75 ezer voks érkezett. 

Samu 38 %
Artur 32 %
Huba 30 % 

Nemzetközi szakmai fórumokon az állat neve SHAMU névalakban fog szerepelni, ott ugyanis fontosabb a kiejtésbéli hasonlóság. A Samu magyarosan a Sámuel önállósult magyar beceneve, de Indiában és a Közel-Keleten is előfordul névként (Shamu latin betűs átírással), amely jelentését tekintve eredetileg az északi irányra, valamint a türelemre utal.
 


Április 24-én elefánt fiú született a Fővárosi Állat -és Növénykertben. Három név esélyes a keresztelőre. Vajon a szekszárdiaknak melyik tetszik? Artur, Huba vagy Samu?

 

Szavazz Szekszárd!

 
Az Artur kelta-angol eredetű, a Huba magyar, míg a Samu magyarosan a Sámuel beceneve. Ezek közül lehet választani. Neked melyik tetszik? Szerinted mi illik egy kiselefánthoz? A voksokat már ma leadhatod, de van pár napod még. Egészen jövő hét szerdáig.
 

Nézzük a családfát

 
Az anya neve Angele, a papa elefántot Assamnak hívják. Az idősebb testvér pedig Arun. Hagyomány, hogy a kicsi nevének kezdőbetűje egyezik az anyaállat kezdőbetűjével. Most hagyománytszegnek. 
 
Legyünk hát segítőkészek és adjunk nevet a csöppségnek, aki már születése után is nyom néhány kilót.
 
fotó: pixabay