Valter Attila történelmet írt a Giron

"Rózsaszín trikóban Valter Ati! Ez őrület, milyen nap ez?" – üvöltötte elszabadult érzelmekkel a kommentátor tegnap az Eurosporton.

Mit is jelent ez? Azt, hogy a tavalyi Tour de Hongrie győztese átvette a vezetést összetettben a Giro d’ Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik szakaszán.

Óriási teljesítmény ez a magyar kerékpársport történetében

A 22 éves Valter, a Groupama-FDJ magyar bringása először megszerezte a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér trikót. A csütörtöki 160 km-es hegyi szakasz kezdetén az előtte álló mindhárom versenyzőt megelőzte, a mögötte lévő nagy esélyesektől pedig alig maradt el. Már az első két hegyen sokan leszakadtak, az utolsó emelkedőn már csak harmincan voltak a szökevények mögötti csoportban, köztük Valterrel. A nagy esélyesek ki is vártak az utolsó kilométerekig a támadással. A kolumbiai Bernállal csak 3-an tudták felvenni a ritmust de a célig csak 17 másodperc előnyt tudott megszerezni a második csoporttal szemben. Ez a különbség azt jelentette, hogy Valter Attilát nem tudták megelőzni összetettben. Így most 11 másodperccel vezet a belga Remco Evenepoel és 16-al a Tour De France győztes Egan Bernal elött.

"Gondoltam a rózsaszín trikóra a szakasz elött, tudtam, hogy erősek a lábaim és jól tudok menni hegyen. Nagyon boldog vagyok , hogy sikerült egy ilyen nehéz szakaszon tartani a lépést a legjobbakkal."

– nyilatkozta Valter angolul az Eurosport riporterének majd magyarra váltott és megköszönte a rengeteg biztatást, amit Magyarországról kapott és még a Tour De Hongrie-t is üdvözölte.

"Menjünk tovább együtt! Gyerünk, hajrá magyarok! "

Valternek a hetedik szakaszon komoly esélye van megőrizni a rózsaszín és fehér trikót is, mivel a sík etapon nem számíthatunk szökésre. Ha valóban sprintbefutóval zárul a szakasz akkor nem változik az összetett élcsoportja.

Az biztos, hogy Valter Attila nevét most megismeri a világ.