Az évszázad meccsét játszotta 1953. november 25-én, azaz napra pontosan 68 évvel ezelőtt az angol futballválogatott és a legendás Aranycsapat, a Puskás Ferenc vezette magyar nemzeti tizenegy. A londoni Wembley Stadionban játszott mérkőzés történelmi jelentőségű volt, hiszen az angol futball addigi 90 éve alatt először történt meg, hogy egy szintén európai válogatott saját otthonában győzze le Angliát.

Az angolok nem sokat aggódtak

A magyarok elleni meccs nem aggasztotta az angolokat, azonban messze nem a szigetországi várakozások szerint alakult a mérkőzés. A jelenlévők hatalmas meglepetésére, a magyarok dacolva a papírformával már az első negyedórában kapujához szegezték az ellenfelet.

A meccs menete

Hidegkuti Nándor zseniális lövése kezdte a sorozatot, Jackie Sewell góljával kiegyenlítődött az állás. Ismét jött Hidegkuti és visszaszerezte a vezetést a magyarok számára. Ezután felgyorsultak az események, pár perccel később Puskás Ferenc a legendássá vált visszahúzós cselével 3:1-re alakította az állást, majd Bozsik szabadrúgását jól elérve ismét gólt rúgott. Mortensen szépítő gólja után 4:2-es állással vonultak szünetre a felek, majd a második félidőben Bozsik József parancsolta kapuba a labdát, utána pedig ismét Hidegkuti bravúroskodott, immár a harmadik gólját lőve. Ezzel már 6:2 volt az állás Magyarország javára, Alf Ramsey büntetője gólja sem változtatott már a győzelmen. Kialakult a sporttörténeti jelentőségű végeredmény, mely a világnak hatalmas meglepetést, Anglia számára pedig valóságos sokkot okozott.

Anglia – Magyarország 3:6

A Wembleyben mutatott játék Angliában és a világ többi részén is forradalmat eredményezett, a Sebes Gusztáv által kidolgozott taktikával az Aranycsapat új utakra terelte a világ labdarúgását.

„az angolok egy hétre jöttek, és hét egyre mentek”

A vereség után a szigetország visszavágót követelt, így az angol nemzeti tizenegy 1954 áprilisában Magyarországra utazott. A revans végül még kellemetlenebbnek bizonyult, ugyanis a Népstadionban nagyobb verést kaptak, mint pár hónappal korábban a Wembleyben. 

Magyarország – Anglia 7:1

A legendás Aranycsapat, mely ebben az összeállításban veretlenségi sorozata alatt mindössze 4 alkalommal lépett pályára:

Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai II. László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán.

Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Képek: Origo.hu