Az ács szakma hazánkban nagyon nehéz helyzetben van. Kevés az utánpótlás, kevés a jó, megbízható szakember. A Wordskills szakmák világbajnoksága ezért is egy nagyon fontos verseny, ugyanis itt tényleg megmérettetik a szakma krémje.

 

Lampert Benedek, 21 éves építészmérnök hallgató, üdítő színfolt a mezőnyben. Benedek harmadéves a Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karán, ha végez, építészmérnök lesz. Korábban elvégezte az ács szakmát is, mert annyira érdekelte ez a szakma, hogy szerette volna mélységében megtanulni. Természetesen az is sokat számít, hogy beleszületett a szakmába, ugyanis édesapja is ács, tehát már az anyatejjel is ezt szívta magába.

Kiskorában sokat járt a családi vállalkozás keretein belül építkezésekre, és nagyon megtetszett neki a munka, amit édesapja is magas szinten űz.

Beni már inkább a „modern ács szakmát” képviseli, ugyanis rendkívül jól rajzol, és nagyon bonyolult ábrákat is rövid idő alatt el tud készíteni! Ez a legnagyobb előnye a versenyen is!

Nézzük csak, miről is szól ez a verseny!

A WorldSkills magyarországi társszervezete a SkillsHungary hazánk fiatal szakembereit igyekszik elérni és két nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyekre felkészíteni. A szervezet egy kiforrott felkészülési ütemterv szerint biztosítja a felkészülési időt ezen idő alatt versenyző anyagi támogatást is kap. Valamint akár csak az olimpiákon az előkelő helyezések nem csak egy országos dicsőséget és szakmai elismerést jelentenek, hanem  pénzjutalmat is. A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló versenyeken az egyes szakmák hazai válogatóversenyén legkiválóbb eredményt elérő versenyző képviselheti az országot a szakmák világbajnokságán, legközelebb jövő október 12-17. között, Sanghajban. Az ácsok között pedig Benedek nyerte meg magyarországi válogatót. A világbajnokságra Nagyvázsonyban, Piltman Miklós ács műhelyében (aki az ács versenyszám hivatalos szponzora) , illetve édesapja, Lampert Zsolt telephelyén is készül a versenyre. A versenyen egy tervrajz alapján kell megrajzolni az elemeket, majd azokat a fára felrajzolni és a lehető legpontosabban kiszabni, összeilleszteni, itt a milliméterek is számítanak, hiszen a pontosság a legfőbb szempont az értékelésnél.

Rendkívül bonyolult rajzok alapján, nem kevésbé bonyolultnak kinéző tetőszerkezeteket, pavilonokat épít gyakorlásképp Beni, gyakran annyira belefeledkezve a munkába, hogy éjszaka is fűrészelés zaja tölti be a műhelyt.

Maga a verseny egy magányos tevékenység, ugyanis általában  napi 7-8 órás etapokra osztva 3 napig tart egy ilyen verseny, komoly összpontosítást, fegyelmet követelve. A felkészülés viszont nem egyedül zajlik, Forró Máté, Okl. Faiparimérnök: faszerkezet tervező szakirányon, mérnöktanár -ácsmester a Győri SZC Gábor László Építő- és Faipari Szakképző Iskola oktatója is segíti Benedeket a napi munkában. Máté a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához tartozó WordSkills Hungary megbízásából készíti fel és felel Benedek szakmai felkészüléséért. Szerinte a legnehezebb a versenyen a rajzolás ami bőven túlutat az egyszerű műszaki rajzok színvonalán, de mivel Benedeknek ez nagyon jól megy, és sokat gyakorol is az építészmérnöki karon, így nagy előnyt tudnak kovácsolni belőle. Benedek készül az ácsok Európa-bajnokságára is, hogy még több versenytapasztaltot gyűjtsön a világbajnokság elött. Egy ilyen világverseny nagy nyomást jelent, és minden tapasztalat jól jön e téren.

                                               Benedek mesterével, Forró Mátéval

Benedek előtt a legjobb példakép van, az édesapja, aki már 25 éve van a szakmában, egy sikeres vállalkozást vezet, ahol a tetőépítés s fő csapásirány. Természetesen nem titkolt szándéka az édesapának, hogy egyszer majd fia átveszi a vállalkozást, ezért is örül annyira, hogy már most ilyen magas szinten űzi a szakmát.

Benit leginkább az alkotás öröme hajtja, természetesen édesapjának is szeretne bizonyítani, de leginkább saját magának, hiszen mindig is az a típus volt, aki ha elhatározott valamit, akkor tűzön-vízen át keresztül vitte. Most a sanghaji világverseny a cél, illetve egy állomás, amely az ács szakma feljebb vitelében is segíti őt, és minden fiatalt. Benedek ugyan még csak 21 éves, de őt is megérinti, hogy körülötte is nagyon változó képességű ácsok vannak, saját példájával szeretnl mutatni, hogy mi mindent ki lehet hozni ebből a mesterségből.

Mi csak szurkolni tudunk, és sok sikert, kitartást kívánni a felkészüléshez és a versenyhez!