Kifinomultabb levelekkel zsarolnak a bűnözők.

Az elmúlt időszakban ismét megnövekedett azon magyar nyelvű zsaroló e-mailek száma, amelyeket főként állami és önkormányzati szerveknek, közintézményeknek küldtek, de a tapasztalatok szerint kaptak ilyet magánszemélyek is. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete adott ki az ügyben riasztást, amelyben több fontos körülményre hívták fel a figyelmet.
Az eddig feltárt esetekben a levelek trójai vírussal fertőzték meg a címzett számítógépét, és így hozzáférést szereztek a készülékhez. A zsaroló azt állítja, hogy kompromittáló videofelvételt készített, miközben a felhasználó felnőtt tartalmú oldalakat nézegetett, és ha nem fizet váltságdíjat, a videót közzéteszi.

A szakemberek kiemelik, hogy a levelek szövege alapvetően azonos, de sokkal jobban megfogalmazott, mint a korábban felbukkant változatok, és a helyesírás is javult. A bűnözők arra is figyeltek, hogy a spam-szűrőkön átjusson a levél. Minden ilyen esetben nagyon lényeges, hogy a szövegben található hivatkozásokra, linkekre nem szabad rákattintani, és ha a számítógép működésében zavart tapasztalnak, forduljanak szakemberhez.