0:00
/
Csatlakozz Te is a motor emlékezőkhöz!

Szeptember 4-én cél a Bartal szobor. A Motoros Csavar Go Go Go vezetője Pesti Évi – mindenkinek Évi Évi – közös megemlékezésre invitálja a motorosok, civilek társadalmát. 

Sokak emlékeznek a történetre

A Bartal család a környék és Fadd egyik legtehetősebb földbirtokos családja, mely családban 1913-ban született ifj. Bartal György, aki korának egyik ismert, tehetséges motorkerékpár versenyzője volt.

Még a 23. évét sem töltötte be, amikor az ifjú versenyző a Tolna megyei Kölesd határában egy szerencsétlen baleset áldozata lett 1936. augusztus 16-án.

A szemtanúk szerint a poros úton szemből egy autó és egy lovas kocsi jött, melynél az autó által keltett por, a rossz látási viszonyok miatt a szörnyű ütközés bekövetkezett, lovas kocsi rúdja mintegy felnyársalta a motorost.

A tragédia napja beleivódott a történelembe

Az esemény dátuma közlekedéstörténeti dátum lett, mert ifj. Bartal György volt az első közlekedési balesetben elhunyt áldozat. A baleset helyszínén, Kölesd határában készült egy emlékoszlop, de az apa a jelenlegi helyszínen, Fadd határában is készített egy emlékoszlopot. Sajtóhírek szerint a faddi emlékoszlop alatti kamrában helyezték el az egyetlen fiú legszemélyesebb tárgyait, játékait, motorkerékpárját.

"GYÖRGY A NAPSUGÁR – JÖTT 1913 IX 3. ELMENT: 1936. VIII. 16.- ÁLDOTT EMLÉKÉNEK HŰSÉGGEL HÁLÁVAL SZERETETTEL, 1936, EMBER NE BÁNTSD" 
(obeliszk felirata)

Szeptember 4-én 10.30-kor van a gyülekező a faddi művelődési ház parkolójában.

Szívesen vennék, ha minél többen ellátogatnának a megemlékezésre, szeretnék ha hagyomány lenne a szomorú évforduló. 

fotók: korábbi megemlékezés