Kétségbeejtő jövőt fest elénk a könyv. Rojik Tamás Szárazság című regénye manapság aktuálisabb, mint valaha, hiszen az ország több részén érezhető a klímaváltozás és az ezzel járó következmények. A Szárazság, annak ellenére, hogy a fiatalabb korosztálynak szól, nagyon fontos és komoly problémával foglalkozik, és mellette még egy élvezetes olvasmány is nem feltétlenül csak gyerekek számára, nagyon fontos még továbbá, hogy nem csak a fővárosban játszódik, így Tolna megyei vonatkozása is van, ami nem sok könyvről mondható el.

Nem ehetnek rendes ételt 

A mű egy disztópikus Magyarországon játszódik a 2050-es években, ahol alig van víz, délutáni kijárási tilalmat rendeltek el a forróság miatt és az autók helyét önjárók veszik át. A könyv két 15 éves kamasz, Dani és Anikó szemszögéből mutatja be a történteket. A fiatalok osztálytársak és mindketten leginkább a képregényrajzoláson keresztül tudják kifejezni önmagukat. Amúgy sem egyszerű az élet számukra, ám a kormány szigorú szabályai csak megnehezítik azt. Friss húshoz és zöldséghez csak a legtehetősebbek juthatnak hozzá, a fő élelemforrás az emberek számára egy mesterséges energiaszelet. Hamarosan lázadás tör ki a fővárosban, víz nem folyik többé a csapból, és Dani kénytelen Anikó keresésére indulni a Mecsek felé, ahonnan a lány származik, mert megszakadt vele minden kapcsolat.

Izgalomból nincs hiány

A szöveg dinamikus és olvastatja magát, az író pedig olyan jó munkát végzett, hogy az olvasó bele tudja élni magát a történetbe és együtt éli meg a kalandokat a párossal. A két főszereplő között jól működik a kémia, könnyű velük azonosulni, így azonnal aggódik is értük az olvasó, ha bajba kerülnek. Összességében a Szárazság abszolút egy pozitív csalódás volt számomra.

Kép: profitline.hu